Prăjitură cu portocale şi Smântână Ardelenească Covalact de Țară

Ingrediente:

Pentru prăjitură:
Unt Covalact de Țară, pentru a unge forma
160 g Unt Covalact de Țară, la temperature camerei
3 ouă mari
2 linguriţe esenţă de vanilie
190 g faină cu agent de creştere, cernută
(poate fi înlocuită cu 190 g făină albă + ¾ linguriţă praf de copt + ¾ linguriţă sare)
40 g făină albă, cernută
170 g Smântână Ardelenească Covalact de Țară
1 lingură coajă de portocală rasă
80 ml suc de portocale proaspăt

Pentru decor:

Coajă de la 3 portocale, tăiată în fâşii subţiri
215 g zahăr tos
60 ml apă

Pentru glazură:
150 g zahăr pudră, cernut
25 g Unt Covalact de Țară, la temperatura camerei
1 lingură suc de portocale proaspăt

Poftă bună!

Mod de preparare:


1. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu Unt Covalact de Țară o formă circulară, cu arc. Tapetează fundul formei cu hârtie de copt.
2. Într-un bol, bate (de mână sau cu un mixer) Untul Covalact de Țară cu zahărul, până când formează o cremă omogenă, deschisă la culoare. Adaugă pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare. Cu o lingură metalică mare, adaugă acum treptat cele 2 tipuri de făină, Smântâna Ardelenească Covalact de Țară, esenţa de vanilie, coaja şi sucul de portocală. Amestecă doar până când compoziţia este omogenă.
3. Toarnă compoziţia în forma pregătită, netezeşte suprafaţa şi dă la cuptor pentru 50 – 55 minute, până când o scobitoare înfiptă în centru iese curată din prăjitură.
4. Cât se coace prăjitura, poţi pregăti coaja de portocale confiată şi glazura. Pune un grătar deasupra unei tăvi. Aşează fâşiile de coajă de portocală într-o crăticioară. Opăreşte cu apă clocotită timp de 10 secunde. Repetă operaţiunea. Scurge bine. În crăticioară, pune apă şi zahărul. Amestecă şi pune pe foc mediu, până când zahărul se dizolvă. Când clocoteşte, micşorează focul, adaugă coajă de portocală şi lasă să fremete timp de 5 – 10 minute, până când aceasta devine translucidă. Ia de pe foc. Cu o furculiţă, aşează fâşiile de coajă de portocală pe grătarul pregătit, să se scurgă bine de sirop şi să se întărească.
5. Pentru glazură, într-un castron, amestecă zahărul pudră, Untul Covalact de Țară şi sucul de portocale cu o lingură de lemn. Aşează castronul peste o crăticioara cu apă fiebinte şi continuă să amesteci, până când crema devine fină şi zahărul se dizolvă complet. Dă deoparte şi lasă să se răcorească.
6. Când prăjitura este gata, scoate-o din cuptor şi lasă să se răcească complet, înainte de a o scoate din formă. Îndepărtează hârtia de copt de pe fund şi aşează prăjitura pe un platou. Întinde deasupra glazura şi decorează cu fâşiile de portocală confiată.
Poftă bună!
 


În bucătărie la Chiva
Tort pufos de sărbătoare

Tort pufos de sărbătoare

Mod de preparare: Blat: Se mixează untul până devine cremă şi apoi se adaugă zahărul şi se bate până se spumează. Se adaugă sarea şi colorantul şi apoi ouăle, pe rând. Când ...
Tot articolul
Turtă dulce cu ghimbir şi scorţişoară

Turtă dulce cu ghimbir şi scorţişoară

Mod de preparare: Se topeşte untul şi se amestecă cu mierea. Într-un vas se pun făina, praful de copt, bicarbonatul, cacaoa, nucşoara, cuişoarele, ghimbirul şi ouăle şi se amestecă bi ...
Tot articolul
Budincă cu fructe de pădure

Budincă cu fructe de pădure

Mod de preparare: 1. Fierbi pastele în apă cu sare, urmând instrucţiunile de pe ambalaj, apoi le strecori. 2. Amesteci, într-un castron, brânza bine scursă cu zahărul şi zahărul ...
Tot articolul
Tort festiv cu cremă fină de cacao

Tort festiv cu cremă fină de cacao

Mod de preparare: Blatul 1. Prîncălzește cuptorul la 170 grade Celsius. 2. Într-un castron pune zahărul tos și zahărul vanilat. 3. Adaugă ouăle și bate bine cu mixerul, până când co ...
Tot articolul