Prăjitură cu portocale şi Smântână Ardelenească Covalact de Țară

Ingrediente:

Pentru prăjitură:
Unt Covalact de Țară, pentru a unge forma
160 g Unt Covalact de Țară, la temperature camerei
3 ouă mari
2 linguriţe esenţă de vanilie
190 g faină cu agent de creştere, cernută
(poate fi înlocuită cu 190 g făină albă + ¾ linguriţă praf de copt + ¾ linguriţă sare)
40 g făină albă, cernută
170 g Smântână Ardelenească Covalact de Țară
1 lingură coajă de portocală rasă
80 ml suc de portocale proaspăt

Pentru decor:

Coajă de la 3 portocale, tăiată în fâşii subţiri
215 g zahăr tos
60 ml apă

Pentru glazură:
150 g zahăr pudră, cernut
25 g Unt Covalact de Țară, la temperatura camerei
1 lingură suc de portocale proaspăt

Poftă bună!

Mod de preparare:


1. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu Unt Covalact de Țară o formă circulară, cu arc. Tapetează fundul formei cu hârtie de copt.
2. Într-un bol, bate (de mână sau cu un mixer) Untul Covalact de Țară cu zahărul, până când formează o cremă omogenă, deschisă la culoare. Adaugă pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare. Cu o lingură metalică mare, adaugă acum treptat cele 2 tipuri de făină, Smântâna Ardelenească Covalact de Țară, esenţa de vanilie, coaja şi sucul de portocală. Amestecă doar până când compoziţia este omogenă.
3. Toarnă compoziţia în forma pregătită, netezeşte suprafaţa şi dă la cuptor pentru 50 – 55 minute, până când o scobitoare înfiptă în centru iese curată din prăjitură.
4. Cât se coace prăjitura, poţi pregăti coaja de portocale confiată şi glazura. Pune un grătar deasupra unei tăvi. Aşează fâşiile de coajă de portocală într-o crăticioară. Opăreşte cu apă clocotită timp de 10 secunde. Repetă operaţiunea. Scurge bine. În crăticioară, pune apă şi zahărul. Amestecă şi pune pe foc mediu, până când zahărul se dizolvă. Când clocoteşte, micşorează focul, adaugă coajă de portocală şi lasă să fremete timp de 5 – 10 minute, până când aceasta devine translucidă. Ia de pe foc. Cu o furculiţă, aşează fâşiile de coajă de portocală pe grătarul pregătit, să se scurgă bine de sirop şi să se întărească.
5. Pentru glazură, într-un castron, amestecă zahărul pudră, Untul Covalact de Țară şi sucul de portocale cu o lingură de lemn. Aşează castronul peste o crăticioara cu apă fiebinte şi continuă să amesteci, până când crema devine fină şi zahărul se dizolvă complet. Dă deoparte şi lasă să se răcorească.
6. Când prăjitura este gata, scoate-o din cuptor şi lasă să se răcească complet, înainte de a o scoate din formă. Îndepărtează hârtia de copt de pe fund şi aşează prăjitura pe un platou. Întinde deasupra glazura şi decorează cu fâşiile de portocală confiată.
Poftă bună!
 


În bucătărie la Chiva
Prăjitură de toamnă cu prune, nuci si Unt Covalact de Țară

Prăjitură de toamnă cu prune, nuci si Unt Covalact de Țară

 Mod de preparare: 1. Preîncălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius. Unge şi tapetează cu hârtie o formă rotundă, cu arc, cu diametrul de 23 cm. 2. Pune într-un castron untul la tempe ...
Tot articolul
Prăjitură ușoară cu brânzică de casă si smântână Covalact de Țară

Prăjitură ușoară cu brânzică de casă si smântână Covalact de Țară

Mod de preparare: Preîncălzeşte cuptorul la 160 grade Celsius. Pune grătarul cuptorului în treimea inferioară a acestuia. Unge cu ulei fundul şi lateralele unei forme de prăjitură cu arc. ...
Tot articolul
Pască

Pască

Mod de preparare: Coca se împarte în două: o porție de aprozimativ 200 de grame pentru decor și restul pentru foaie. Alutatul de cozonac se întinde într-o foaie groasă de 6-7 ...
Tot articolul
Cartofi umpluţi cu carne de miel şi Caşcaval Rucăr Covalact de Țară

Cartofi umpluţi cu carne de miel şi Caşcaval Rucăr Covalact de Țară

Mod de preparare: 1. Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius. Pregăteşte o tavă care merge la cuptor – tapetează-i fundul cu folie de aluminiu. Înţeapă cartofii cu furculiţa de cât ...
Tot articolul