Amandina de casa fara fondant

Ingrediente (pt 12 buc)

Pentru Blat:
• 4 oua
• 100 g zahar vanilat
• 100 g faina
• 20 g cacao
• O lingurita rasa de sare
• O lingurita rasa de praf de copt

Pentru sirop:
• 90 g zahar
• 200 ml apa
• 2 ml aroma de rom – adica o fiola

Pentru crema:
• 300 g unt gras Covalact de Tara, la temperatura camerei
• 30 g cacao
• 90 g zahar pudra
• Un varf de lingurita de sare
• Optional o lingurita nu foarte plina de cafea solubila
• 2 ml aroma de rom

Pentru glazura:
• 200 g zahar pudra
• 200 g ciocolata cu 50% continut de cacao
• 80 ml apa
• 2 ml aroma de rom sau dupa gust

Decor:
• Banuti mici de ciocolata de orice varietate gasiti in comert

Poftă bună!

Mod de preparare:

Blatul: timpul de pregatire al blatului este redus de aceea mai intai preincalzim cuptorul la 190 de grade Celsius, caldura sus si jos, plus ventilatie.
Pregatim o tava tapetata cu hartie de copt. Acesta are aproximativ 33X22 cm.
Amestecam faina cu pudra de cacao si cu praful de copt.
Intr-un castron incapator se sparg ouale care trebuie sa fie proaspete si de la frigider. Nu separam albusul de galbenus. Lucram cu ele intregi.
Se adauga peste ele tot zaharul odata, cat si sarea. Se mixeaza la viteza mare, pana cand isi maresc considerabil volumul. Panglicile trebuie sa-si mentina forma cateva secunde bune, inainte de a se lasa.
Deasupra spumei de ou, cernem amestecul de faina si cacao, in 3-4 sarje. O incorporam cu miscari circulare, lente ca la pandispan. Imediat ce am incorporat o transa de pulberi, adaugam alta. Nu insistam excesiv cu amestecatul, ca sa nu scoatem prea mult aer din compozitie.
Se toarna compozitia astfel obtinuta in tava pregatita mai devreme.
Se niveleaza cat mai uniform cu putinta si se da la cuptorul preincalzit.
Pt ca foaia noastra de blat este una subtire coacerea dureaza doar 8 minute, insa pot exista variatii.
Stim ca este coapta cand o atingem si nu ramane forma degetului imprimata pe suprafata, si desigur cand o scobitoare introdusa in centru este curata.
Lasam foaia sa se raceasca, ceea ce va dura doar cateva minute, pt ca este subtire, o rasturam si dezlipim foaia de copt de pe ea. O taiem exact pe jumatate si am terminat cu partea de blat. Toata operatiunea dureaza maxim 30 de minute.

Siropul.
Pentru a realiza siropul pregatim o tigaie cu invelis antiaderent.
Punem tigaie pe focul cel mai iute, si apoi presaram zaharul in strat uniform. Asteptam sa devina lichid pe o portiune mai mare, apoi amestecam. Cand zaharul capata o culoare frumoasa, brun aramie, adaugam toata apa odata. Atentie, poate stropi. Fierbeti siropul un minut sau pana cand toate bucatile de zahar solid s-au dezolvat. Apoi stingeti focul si adaugati aroma de rom. Aveti grija sa nu fierbeti siropul mai mult decat trebuie pentru ca il veti concentra si ii veti reduce cantitatea. S-ar putea sa nu va ajunga. (Trebuie sa obtine 230 g de sirop.)

Crema.
Baza pentru crema amandinei se face intodeauna cu unt Covalact de Tara cu 80% grasime cu un gust proaspat si laptos, perfect pentru aceasta reteta. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei.
Peste el adaugam zaharul pudra si pudra de cacao.
Luam o lingura de sirop cald si in el dizolvam sarea si cafeaua solubila.
Adaugati in castron peste unt si mixati. Adaugati si o esenta de rom. Mixati crema 5 minute ca sa incorporeze putin aer si sa se dizolve absolut toate cristalele de zahar. Trebuie sa fie perfect omogena. Dati deoparte.
Asamblam prajitura.
Puneti jumatate din blat la baza, si insiropati-l bine pe ambele fete. Insiropati si cealalta bucata de blat pe una din fete. Adaugati doua treimi din crema deasupra. Eu am pus deja 130 g de crema deoparte, pentru décor. Nivelati si acoperiti cu cealalta bucata de blat. Insiropati suprafata cu ce v-a mai ramas din sirop.
Acoperiti cu folia alimentara si dati la rece ~ 2 ore sau pana ce se intareste putin crema, ca sa o putem portiona.
Apoi portionati prajitura in bucati mici de 5X5 cm. Asta inseamna douasprezece bucati. Puneti-le spatiate pe o tava, pentru glazurare.

Glazura.
Intr-o craticioara adaugati zaharul pudra si apa, si puneti pe foc iute. Aduceti la punctul de fierbere. Tot zaharul trebuie sa fie dizolvat.
Apoi stingeti focul si adaugati ciocolata. Amestecati pana se topeste si adaugati esenta de rom dupa gust. La inceput glazura pare foarte subtire dar intr-un minut doua incepe sa se ingroase. Turnati glazura peste prajituri utilizand o lingura. Daca la un moment dat glazura devine prea vascoasa, adaugati cate o lingura de apa. Aveti grija, insa nu adaugati multa apa deodata. Doar cate o lingura progresiv.
Putem trasa si cateva linii in diagonala cu glazura, daca dorim.Decoram cu crema de unt pastrata.

Pofta buna!




În bucătărie la Chiva
Nuci umplute cu gust de copilarie

Nuci umplute cu gust de copilarie

 Mod de preparare: Mai intai ne ocupam de crema pentru ca are nevoie de putin timp sa capete consistenta. Avem nevoie de doar 2 ingrediente principale ca sa ne iasa o crema fina si delicioasa ...
Tot articolul
Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

 Mod de preparare: 1. Mai intai preincalzim cuptorul la 160 grade Celsius.Din pachetul de unt 80% grasime Covalact de Tara destinat pentru prajitura luam o portie mica ca sa ungem tava cu ea ...
Tot articolul
Faguri cu crema de cacao

Faguri cu crema de cacao

Mod de preparare: Intr-un castron potrivit de mare adaugam un pachet intreg de unt superior cu 80% grasime Covalact de Tara. Il topim. Peste untul topit, care ar trebui sa fie doar caldut, nu ...
Tot articolul
Prajitura Albinita

Prajitura Albinita

Inainte de a pregati acesta prajitura, ganditi-va ce fel de gem veti folosi. In principiu orice gem acrisor este bun, dar trebuie sa fie consistent. Un gem subtire, va iesi de la mijlocul prajiturii, ...
Tot articolul