Beneficiile lactatelor

Alimentaţia joacă un rol extrem de important în calitatea vieţii fiecăruia dintre noi. Se spune adesea că suntem ceea ce mâncăm, iar noi ne dorim, cu toţii, pentru noi şi pentru copiii noştri, să fim sănătoşi şi frumoşi.
Bulgărași Covalact de ȚarăÎn ceea ce priveşte consumul de lactate, medicii specialişti au constatat că aceste produse oferă o mulţime de beneficii organismului. Stimularea sistemului imunitar, întărirea oaselor, prevenirea obezităţii, hidratarea tenului sunt doar cateva dintre beneficiile menţionate de ei.

Aportul produselor lactate la o viaţă sănătoasă şi la o alimentaţie corespunzătoare unei vieti echilibrate sunt de necontestat. Organismul uman are nevoie de lapte încă din primele faze ale existenţei şi întreaga dezvoltare a nou-născutului se proiectează în funcţie de consumul de lactate din primele luni de viaţă. Prezenţa laptelui în alimentaţia nou-născuţilor îi conferă şi atribute emoţionale, preschimbându-l într-un element preţios, respectat şi iubit al vieţii noastre. De aceea, laptele şi produsele lactate se bucură de o tradiţie îndelungată, prezentă în toate culturile lumii. Lactatele ocupă un loc de cinste în cultura gastronomică a fiecărei ţări şi sunt extrem de preţuite pentru valorile lor nutritive şi pentru rolul esenţial pe care il joacă în dezvoltarea noastră, ca indivizi.

Cel mai mare beneficiu al lactatelor este conţinutul ridicat în calciu. Calciul este fundamental pentru metabolismul oaselor, el asigurând densitatea şi forta lor. Însă lactatele nu asigură doar complexul de minerale care ajută la consolidarea sistemului osos, ci, în plus, calciul din lactate are un rol esenţial şi în alte activităţi importante ale organismului uman precum contracţia musculară, coagularea sângelui, reglarea enzimelor. În plus, toţi ne dorim să înaintăm prin vârstă păstrându-ne sănătatatea şi vitalitatea, iar un consum constant de lactate de-a lungul vieţii poate preveni osteoporoza, o boală grea care se instalează odata cu înaintarea în vârstă, dar care poate fi evitată printr-o dieta bogată în lactate.

Studii medicale recente au demonstrat că lactatele pot ajuta la scăderea în greutate şi la mentinerea unei greutăţi normale. Studiile au arătat că un consum de 400 ml lactate zilnic poate reduce riscul de obezitate cu pana la 70%, iar o dieta bogata in calciu accelerează arderea grăsimilor, favorizând menţinerea unei siluete armonioase. Laptele fără grăsime are doar 80 de calorii la 250 ml.

Un alt mare beneficiu al produselor lactate fermentate constă în aportul de probiotice. Probioticele sunt culturi vii de bacterii care trăiesc în tractul nostru digestiv în deplină armonie, fără să cauzeze nicio boală. Dimpotriva, în ultimii 10 ani, aceste bacterii inofensive au fost supuse unor cercetări aprofundate şi, astfel, s-a descoperit faptul că ele joacă un rol deosebit de important în întărirea sistemului imunitar. Un aport zilnic de probiotice ajută la tratarea sau ameliorarea a numeroase afecţiuni, în special afecţiuni digestive precum constipaţia sau sindromul colonului iritabil.