Când să consumi lactate?

 Lactatele nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică, pentru că ele sunt principala sursă de calciu, iar aportul insuficient al acestui mineral poate produce tulburări de creştere şi dezvoltare la copii, îmbolnăviri serioase şi risc ridicat de fracturi osoase la adulţi şi vârstnici.
mărește imaginea
Laptele se consumă de regulă la micul dejun sau înainte de culcare. Dată fiind varietatea sortimentelor, iaurturile pot fi consumate oricând pe parcursul zilei, în cadrul meselor principale sau ca gustări între mese.

Pentru o gustare între mese sau pentru micul dejun, o masa frugala si usor de servit, la serviciu, sau o cina saraca in calorii se recomanda branzeturile proaspete (nematurate).

Brânzeturile sunt una dintre cele mai bune surse de calciu, fiind recomandate în special copiilor şi adolescenţilor pentru întărirea sistemului osos. Brânzeturile sunt indicate inclusiv vârstnicilor, pentru prevenirea osteoporozei. Calciul se asimilează mai bine din brânzeturi decât din lapte. În 100 g brânză proaspătă de vacă se găsesc 90 mg calciu.

Laptele este un aliment important in combaterea obezitatii. Un consum de 400 ml lactate zilnic poate reduce riscul de obezitate cu pana la 70%, iar o dieta bogata in calciu accelereaza arderea grasimilor, favorizand mentinerea unei siluete armonioase. In plus, laptele cu continut scazut de grasimi este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia celor care doresc sa piarda cateva kilograme, fiind o gustare ideala in regimurile sarace in calorii si putand fi servit intre mese.

Pentru a preveni osteoporoza, consumul constant de lapte si lactate trebuie insotit de un regim echilibrat, dar bogat in calciu si vitamina D, de sport , de renuntarea la fumat, de limitarea consumului de alcool. Bineinteles, vizitele anuale la doctor trebuie sa includa si analize ale densitatii osoase, mai ales dupa menopauza.

Pentru mai multe detalii legate de beneficiile consumului de lactate sau modul in care lactatele pot contribui la asigurarea unei diete variate, va puteti adresa nutritionistului.