Tort de paste

Ingrediente:

  • 300 g paste rigatoni (nu cumparati alt tip de paste tubulare precum tortiglioni, nu sunt potrivite pentru acesta reteta)
  • 200 g spanac congelat ( il lasam din timp la temp. camerei ca sa se decongeleze)
  • 1 sau 2 oua
  • 2 linguri de gris (25 g)
  • 2 catei foarte mari de usturoi (sau 4 mai mici)
  • 500 g suc de posii concentrat (passata)
  • 2 cutii branza Fagaras Covalact de Tara
  • Aproximativ 100 g cascaval Clasic Covalact de Tara
  • Cimbru uscat
  • Putin unt pentru tava
  • Sare
  • Piper

Poftă bună!

Punem 3 l de apa la fiert. Pentru fiecare litru de apa trebuie sa utilizam 7 grame de sare, asadar 21 de grame in aceasta situatie. Asta inseamna 2 lingurite cu varf. E foarte important sa folosim sare suficienta in apa, altfel pastele vor fi fade. Cand apa da in clocot adaugam pastele rigatoni si le fierbem cu o treime mai putin decat scrie pe pachet.

Cat timp pastele se fierb putem sa preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius. Pt cuptorul electric dam incalzire sus si jos, fara ventilator. Ungem o forma mica de tort (diam 16 cm) cu putin unt. Dam deoparte.

Strecuram pastele si le clatim cu putina apa rece ca sa nu le dam ocazia sa se lipeasca intre ele.

Acum ne putem ocupa de umplutura. Stoarcem bine spanacul congelat. Din cele 200 g specificate in retete vor mai ramane doar jumatate.
Tocam bine, bine de tot. Trecem cutitul de mai multe ori prin spanac pana maruntim frunzele in bucati foarte mici. Acest pas este important, veti vedea de ce.
Ca baza pentru umplutura folosim doua cutii de Fagaras Covalact de Tara. Este un amestec de branza de vaci cu un strat generos de smantana fermentata, exact ce ne trebuie pentru aceasta reteta.

Deasupra adaugam spanacul tocat, un ou, grisul, usturoiul dat prin presa, o jumatate de lingurita de sare si o jumatate de lingurita de piper negru macinat.
Omogenizam, apoi verificam consistenta. Umplutura de branza trebuie sa fie putin lichida sa curga de pe spatula. Daca nu curge atunci mai adaugam un ou. Ajustati din nou gustul de sare, piper, chiar si usturoi. Sosul trebuie sa fie bine condimentat pentru ca in combinatie cu pastele gustul va fi mult estompat.

In tava de tort vom aseza pastele tubulare in picioare. Nu va ingrijorati nu va dura mult, pastele rigatoni sunt destul de mari, si acopera suprafata repede.
Turnam tot sosul cu Fagaras deasupra. Lovim forma de tort repetat de masa pana cand umplutura intra in cavitatea pastelor. Acum va dati seama de ce spanacul trebuie bine tocat si de ce umplutura trebuie sa fie fluida. Pentru ca altfel nu ar intra in paste.

Intr-o mica craticioara, incalzim passata de rosii cu putina de apa ca sa compensam pentru evaporare . Sosul de rosii trebuie sa fie la fel ca sosul cu Fagaras, adica bine condimentat. Daca este facut in casa s-ar putea sa nu mai fie necesar acest pas, dar de obicei sosul cumparat are nevoie de ajutor. Gustati si corectati gustul cu, piper, cimbru, sau alte ierburi pe placul vostru precum oregano, busuioc si asa mai departe. Fierbeti maxim 2 minute, nu mai mult.
Mai trebuie sa dam pe razatoare aproximativ 100 g de cascaval Clasic Covalact de Tara.

Punem deasupra tortului de paste 5-6 linguri generoase de sos de rosii, restul il pastram pentru servire. Acoperim suprafata cu cascaval ras, pentru o gratinare frumoasa.

Dam la cuptorul preincalzit timp intre 25 si 30 minute.

Dupa coacere veti fi foarte tentati sa-l scoateti din forma imediat si sa-l serviti, dar trebuie lasat sa se raceasca inca o jumatate de ora.
Dupa ce s-a racit, se serveste taiat in felii ca orice tort.

Pofta buna!


 


În bucătărie la Chiva
Pizza pe spaghete

Pizza pe spaghete

Punem la fiert trei litrii de apa cu doua lingurita pline de sare. Odata ce da in clocot punem spaghetele si le fierbem dupa timpul indicat pe pachet, dar micsorat cu o treime. Intre timp ...
Tot articolul
Plomchec Covalact

Plomchec Covalact

Preincalzim cuptorul. Pt cuptorul electric alegem un program cu ventilatie dar care nu da caldura de sus si setam temperatura la 200 grade Celsius. Pregatim 2 forme dreptunghiulare de 16/8 cm, ...
Tot articolul
Gogosi pufoase fara drojdie (minciunele, pancove)

Gogosi pufoase fara drojdie (minciunele, pancove)

Asadar, ne pregatim un bol incapator si punem faina in el. Adaugam sarea, praful de copt, si zaharul vanilat (daca dorim sa folosim esente, il inlocuim cu zahar normal). Amestecam totul foarte, ...
Tot articolul
Pizza “Soare” – fara drojdie

Pizza “Soare” – fara drojdie

Transferam faina intr-un bol incapator si peste ea punem praful de copt impreuna cu 5 g de sare. Amestecam bine ca sa dispersam afanatorul uniform. Pentru fragezime si o mai buna reactie a prafului ...
Tot articolul