Mod de preparare:
1. Într-un castron sau în vasul unui mixer, amestecă făina cernută şi
Untul Covalact de Țară tăiat cubuleţe, până când amestecul devine nisipos.
2. Adaugă apă rece şi sucul de lămâie şi frământă până când obţii un aluat omogen. Nu exagera cu frământatul, chiar dacă au mai rămas bucăţele de unt neincorporate în aluat. Cu mâinile uşor pudrate cu făină, scoate aluatul din vas şi înveleşte-l într-o folie de plastic sau într-un şervet curat şi dă-l la frigider pentru 30 minute.
3. Între timp, pregăteşte umplutură. Pune uleiul vegetal la încins, într-o tigaie. Adaugă ceapa şi usturoiul tocate şi lasă-le să se înmoaie şi să devină translucide, cam 4 minute pe foc potrivit. Spre final, adaugă ardeiul copt şi frunzele de spanac tăiate fâşii, amestecă, presară deasupra cimbrişorul şi mai lasă pe foc circa 30 secunde. Dă deoparte şi lasă să se răcorească.
4. Unge cu unt o formă specială de tartă, care nu lipeşte. Porneşte cuptorul, să se încălzească la 200 grade Celsius.
5. Scoate aluatul din frigider. Pe un blat pudrat cu făină, întinde-l cu sucitorul, în formă de cerc, până la o grosime de circa 1 cm. Ridică-l uşor, cu ajutorul sucitorului, şi aşează-l peste forma de tartă. După ce l-ai potrivit în formă, taie aluatul în exces de pe margini. Nu arunca ceea ce a rămas – pune la congelator, învelit în folie de plastic, pentru o tartă viitoare.
6. Acoperă aluatul cu hârtie de copt. Pune deasupra hârtiei boabe de fasole sau de orez , pentru ca aluatul să nu se umfle la copt. Dă la cuptor pentru 15 minute.
7. În acest timp, termină de făcut umplutura. Într-un bol suficient de încăpător amestecă Brânza Făgăraş Covalact de Țară cu cele 3 ouă şi Caşcavalul Penteleu Covalact de Țară ras. Adaugă amestecul de legume (ceapă, usturoi, ardei şi spanac) din tigaie şi amestecă din nou. Asezonează umplutura cu sare şi piper negru, după gust.
8. Scoate tarta din cuptor, îndepărtează fasolea şi hârtia de copt şi mai pune în cuptor pentru 5 minute, ca aluatul să se rumenească uşor.
9. Coboară temperatura cuptorului la 180 grade Celsius. Toarnă umplutura în tartă. Pune în cuptor pentru 30 minute, până când compoziţia este rumenă.
10. Scoate din cuptor, lasă să se răcorească 5 minute, apoi scoate tarta din formă. Serveşte-o caldă său rece, este la fel de gustoasă.
Poftă bună!