Tartă sărată cu Cașcaval Penteleu Covalact de Țară și legume

Ingrediente:

Pentru blat:
300 g faină albă cernută
200 g Unt Superior Covalact de Țară 80% grăsime, de la frigider, tăiat în cubuleţe
100 ml apă rece
1 lingură suc de lămâie

Pentru umplutură:
2 ardei roşii capia, copţi, curăţaţi de seminţe şi tăiaţi în pătrăţele
Un pumn de frunze de spanac proaspăt, bine spălate şi tăiate în fâşii subţiri
1 ceapă roşie potrivită sau 4 – 5 salote, tocate
3 căţei de usturoi, tocaţi
2 linguriţe de cimbrişor proaspăt, tocat sau 1 linguriţă de cimbrişor uscat
1 lingură ulei vegetal (de măsline)
3 ouă mari
200 ml Brânză Făgăraș Covalact de Țară 8% grăsime
100 g Cașcaval Penteleu Covalact de Țară, dat pe răzătoare
Sare, piper negru proaspăt măcinat – după gust

Poftă bună!

Mod de preparare:

1. Într-un castron sau în vasul unui mixer, amestecă făina cernută şi Untul Covalact de Țară tăiat cubuleţe, până când amestecul devine nisipos.
2. Adaugă apă rece şi sucul de lămâie şi frământă până când obţii un aluat omogen. Nu exagera cu frământatul, chiar dacă au mai rămas bucăţele de unt neincorporate în aluat. Cu mâinile uşor pudrate cu făină, scoate aluatul din vas şi înveleşte-l într-o folie de plastic sau într-un şervet curat şi dă-l la frigider pentru 30 minute.
3. Între timp, pregăteşte umplutură. Pune uleiul vegetal la încins, într-o tigaie. Adaugă ceapa şi usturoiul tocate şi lasă-le să se înmoaie şi să devină translucide, cam 4 minute pe foc potrivit. Spre final, adaugă ardeiul copt şi frunzele de spanac tăiate fâşii, amestecă, presară deasupra cimbrişorul şi mai lasă pe foc circa 30 secunde. Dă deoparte şi lasă să se răcorească.
4. Unge cu unt o formă specială de tartă, care nu lipeşte. Porneşte cuptorul, să se încălzească la 200 grade Celsius.
5. Scoate aluatul din frigider. Pe un blat pudrat cu făină, întinde-l cu sucitorul, în formă de cerc, până la o grosime de circa 1 cm. Ridică-l uşor, cu ajutorul sucitorului, şi aşează-l peste forma de tartă. După ce l-ai potrivit în formă, taie aluatul în exces de pe margini. Nu arunca ceea ce a rămas – pune la congelator, învelit în folie de plastic, pentru o tartă viitoare.
6. Acoperă aluatul cu hârtie de copt. Pune deasupra hârtiei boabe de fasole sau de orez , pentru ca aluatul să nu se umfle la copt. Dă la cuptor pentru 15 minute.
7. În acest timp, termină de făcut umplutura. Într-un bol suficient de încăpător amestecă Brânza Făgăraş Covalact de Țară cu cele 3 ouă şi Caşcavalul Penteleu Covalact de Țară ras. Adaugă amestecul de legume (ceapă, usturoi, ardei şi spanac) din tigaie şi amestecă din nou. Asezonează umplutura cu sare şi piper negru, după gust.
8. Scoate tarta din cuptor, îndepărtează fasolea  şi hârtia de copt şi mai pune în cuptor pentru 5 minute, ca aluatul să se rumenească uşor.
9. Coboară temperatura cuptorului la 180 grade Celsius. Toarnă umplutura în tartă. Pune în cuptor pentru 30 minute, până când compoziţia este rumenă.
10. Scoate din cuptor, lasă să se răcorească 5 minute, apoi scoate tarta din formă. Serveşte-o caldă său rece, este la fel de gustoasă.
Poftă bună!
 


În bucătărie la Chiva
Pizza pe spaghete

Pizza pe spaghete

Punem la fiert trei litrii de apa cu doua lingurita pline de sare. Odata ce da in clocot punem spaghetele si le fierbem dupa timpul indicat pe pachet, dar micsorat cu o treime. Intre timp ...
Tot articolul
Tort de paste

Tort de paste

Punem 3 l de apa la fiert. Pentru fiecare litru de apa trebuie sa utilizam 7 grame de sare, asadar 21 de grame in aceasta situatie. Asta inseamna 2 lingurite cu varf. E foarte important sa folosim ...
Tot articolul
Plomchec Covalact

Plomchec Covalact

Preincalzim cuptorul. Pt cuptorul electric alegem un program cu ventilatie dar care nu da caldura de sus si setam temperatura la 200 grade Celsius. Pregatim 2 forme dreptunghiulare de 16/8 cm, ...
Tot articolul
Gogosi pufoase fara drojdie (minciunele, pancove)

Gogosi pufoase fara drojdie (minciunele, pancove)

Asadar, ne pregatim un bol incapator si punem faina in el. Adaugam sarea, praful de copt, si zaharul vanilat (daca dorim sa folosim esente, il inlocuim cu zahar normal). Amestecam totul foarte, ...
Tot articolul