Salată de dovlecei cremoasă și gustoasă

Ingrediente:

  • 500 g dovlecei
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui (adica 25 g)
  • 1 lingurita de mustar
  • 1-2 catei de usturoi
  • 3 pahare de 125 g de iaurt cremos Covalact de Tara
  • Sare si piper dupa gust

Poftă bună!

 Mod de preparare:

Primul pas pe care trebui sa-l facem este sa punem doua iaurturi la scurs. Pentru asta cel mai bine va servi o hartie de filtru si o strecuratoare pt filtrul de cafea, dar merge foarte bine si o strecuratoare normala cu o panza de bumbac, deasupra.

Foarte potrivit pentru aceasta reteta este Iaurtul Cremos Covalact de Tara cu 5% grasime. Are consistenta fina si cremoasa si este mai putin acrisor decat alte iaurturi .
Lasam la scurs in frigider peste noapte. Va rezulta un iaurt foarte consistent, asemanator cu mascarpone.

Urmatorul pas este sa dam dovleceii pe razatoare, fara sa ii decojim. Putem folosi dovleceii normali, cat si varianta verde inchis (zucchini). Presaram putina sare, ca sa ii ajutam sa lase apa.

Pentru gatirea lor punem o tigaie pe foc mediu, si adaugam 50 ml apa. Punem dovleceii. Stropul de apa serveste doar ca leguma sa nu se lipeasca de tigaie la inceput. Imediat ei vor incepe sa-si lase propriile sucuri . Practic ce facem? Fierbem dovlecelul in propria lui apa, ceea ce va pastra tot gustul intact. Cand vedeti ca pulpa este moale, gatita si nu mai iese apa din ea, opriti focul. Toata operatiunea dureaza aproximativ 10 minute. Lasam putin sa se raceasca.

Cu iaurtul pe care l-am scurs vom face o maioneza. Mai exact iaurtul va tine loc de ou crud dar va inlocui cu succes si o mare parte din grasime. Asadar, peste iaurt punem o lingurita de mustar, 4 linguri de ulei, si unul sau doi catei de usturoi (optional). Amestecam bine cu mixerul vertical. Se poate lucra si cu iaurt nescurs, doar ca trebuie adaugat mult ulei ca sa ajungeti la consistenta specifica a maionezei. Cu cat mai putina umiditate are iaurtul, cu atat mai putin ulei trebuie sa adaugati. Putetm folosi aceasta maioneza la orice alte preparate, si se poate adauga in ea pana la 100 g ulei. Condimentam cu sare si piper dupa gust.

Adaugam aceasta minunata maioneza peste dovlecel si amestecam.

Ca sa pastram salata cremoasa si dupa refrigerare, trebuie sa mai adaugam un pahar de 125 g iaurt cremos Covalact de Tara. Acoperim si dam la frigider pentru doua ore.

Salata astfel preparata este cremoasa, gustoasa, dar cu mai putine grasimi, si este o varianta perfecta pentru cei care vor sa evite preparatele ce contin ou crud.





În bucătărie la Chiva
Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

 Mod de preparare: 1. Mai intai preincalzim cuptorul la 160 grade Celsius.Din pachetul de unt 80% grasime Covalact de Tara destinat pentru prajitura luam o portie mica ca sa ungem tava cu ea ...
Tot articolul
Prăjitură cu portocale şi Smântână Ardelenească Covalact de Țară

Prăjitură cu portocale şi Smântână Ardelenească Covalact de Țară

Mod de preparare: 1. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu Unt Covalact de Țară o formă circulară, cu arc. Tapetează fundul formei cu hârtie de copt. 2. Într-un bol, ...
Tot articolul
Tort pufos de sărbătoare

Tort pufos de sărbătoare

Mod de preparare: Blat: Se mixează untul până devine cremă şi apoi se adaugă zahărul şi se bate până se spumează. Se adaugă sarea şi colorantul şi apoi ouăle, pe rând. Când ...
Tot articolul
Turtă dulce cu ghimbir şi scorţişoară

Turtă dulce cu ghimbir şi scorţişoară

Mod de preparare: Se topeşte untul şi se amestecă cu mierea. Într-un vas se pun făina, praful de copt, bicarbonatul, cacaoa, nucşoara, cuişoarele, ghimbirul şi ouăle şi se amestecă bi ...
Tot articolul