Salată de dovlecei cremoasă și gustoasă

Ingrediente:

  • 500 g dovlecei
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui (adica 25 g)
  • 1 lingurita de mustar
  • 1-2 catei de usturoi
  • 3 pahare de 125 g de iaurt cremos Covalact de Tara
  • Sare si piper dupa gust

Poftă bună!

 Mod de preparare:

Primul pas pe care trebui sa-l facem este sa punem doua iaurturi la scurs. Pentru asta cel mai bine va servi o hartie de filtru si o strecuratoare pt filtrul de cafea, dar merge foarte bine si o strecuratoare normala cu o panza de bumbac, deasupra.

Foarte potrivit pentru aceasta reteta este Iaurtul Cremos Covalact de Tara cu 5% grasime. Are consistenta fina si cremoasa si este mai putin acrisor decat alte iaurturi .
Lasam la scurs in frigider peste noapte. Va rezulta un iaurt foarte consistent, asemanator cu mascarpone.

Urmatorul pas este sa dam dovleceii pe razatoare, fara sa ii decojim. Putem folosi dovleceii normali, cat si varianta verde inchis (zucchini). Presaram putina sare, ca sa ii ajutam sa lase apa.

Pentru gatirea lor punem o tigaie pe foc mediu, si adaugam 50 ml apa. Punem dovleceii. Stropul de apa serveste doar ca leguma sa nu se lipeasca de tigaie la inceput. Imediat ei vor incepe sa-si lase propriile sucuri . Practic ce facem? Fierbem dovlecelul in propria lui apa, ceea ce va pastra tot gustul intact. Cand vedeti ca pulpa este moale, gatita si nu mai iese apa din ea, opriti focul. Toata operatiunea dureaza aproximativ 10 minute. Lasam putin sa se raceasca.

Cu iaurtul pe care l-am scurs vom face o maioneza. Mai exact iaurtul va tine loc de ou crud dar va inlocui cu succes si o mare parte din grasime. Asadar, peste iaurt punem o lingurita de mustar, 4 linguri de ulei, si unul sau doi catei de usturoi (optional). Amestecam bine cu mixerul vertical. Se poate lucra si cu iaurt nescurs, doar ca trebuie adaugat mult ulei ca sa ajungeti la consistenta specifica a maionezei. Cu cat mai putina umiditate are iaurtul, cu atat mai putin ulei trebuie sa adaugati. Putetm folosi aceasta maioneza la orice alte preparate, si se poate adauga in ea pana la 100 g ulei. Condimentam cu sare si piper dupa gust.

Adaugam aceasta minunata maioneza peste dovlecel si amestecam.

Ca sa pastram salata cremoasa si dupa refrigerare, trebuie sa mai adaugam un pahar de 125 g iaurt cremos Covalact de Tara. Acoperim si dam la frigider pentru doua ore.

Salata astfel preparata este cremoasa, gustoasa, dar cu mai putine grasimi, si este o varianta perfecta pentru cei care vor sa evite preparatele ce contin ou crud.





În bucătărie la Chiva
Cornulete cu unt - Prajituri de casa pentru sarbatori

Cornulete cu unt - Prajituri de casa pentru sarbatori

Mod de preparare: Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa lichefiem drojdia cu zaharul vanilat. Apoi trebuie sa topim untul gras Covalact de Tara. Il taiem cubulete si il punem un minut ...
Tot articolul
Negresa insiropata - Prajituri de casa pentru sarbatori

Negresa insiropata - Prajituri de casa pentru sarbatori

Mai intai preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius, pentru ca aluatul se negresa se face foarte repede. In faina adaugam pudra de cacao si praful de copt. Se omogenizeaza. Taiem untul gras ...
Tot articolul
Alba ca zapada - Prajituri de casa pentru sarbatori

Alba ca zapada - Prajituri de casa pentru sarbatori

Mod de preparare: Mai intai trebuie ne ocupam de crema. In castronelul cu amidon adaugam zaharul si amestecam. Daca nu aveti amidon puteti folosi in loc cam 90-100 g faina, dar crema este mai fina ...
Tot articolul
Cozonac traditional cu unt Covalact de Tara

Cozonac traditional cu unt Covalact de Tara

Mod de preparare:  Mai intai vom separa ouale. Avem nevoie doar de galbenusuri. Ele nu doar ca dau o textura moale dar o si pastreaza asa mai mult timp . Albusurile usuca cozonacul, de aceea le ...
Tot articolul