Pizza “Soare” – fara drojdie

Ingrediente:

  • 300 g faina alba
  • 7 g praf de copt
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 260 ml iaurt bio de baut, Covalact de Tara
  • 250 g cascaval Rucar, Covalact de Tara
  • O conserva de 400 g de rosii decojite si tocate
  • 2 catei de usturoi
  • Topping-urile voastre preferate pentru pizza
  • Sare, piper, cimbru

Poftă bună!

Transferam faina intr-un bol incapator si peste ea punem praful de copt impreuna cu 5 g de sare. Amestecam bine ca sa dispersam afanatorul uniform. Pentru fragezime si o mai buna reactie a prafului de copt adaugam 260 ml de iaurt de baut Bio Covalact de Tara (eu va sfatuiesc sa folositi cantarul pe unitatea de ml sau chiarg, deoarece canile gradate pot avea erori mari).Optional mai putem adauga 2 linguri de ulei de masline. 

Amestecam pana ce aluatul prinde forma, apoi il scoatem pe masa si-l framantam. Daca mai este nevoie mai presaram putina faina. Framantam doar suficient cat sa omogenizam toate ingredientele. Aluatul va ramane lipicios, dar il lasam asa, nu este nici o problema. Il punem inapoi in castron si-l lasam sa se odihneasca pana cand avem nevoie de el.

Preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius. Pentru cuptorul electric alegem caldura de la elementul din spate sau caldura sus si jos. Se poate folosi si ventilatia, dar nu este absolut necesar.

Acum pregatim restul ingredientelor. Pentru sos folosim o conserva de 400 g de rosii decojite si tocate. Problema este ca are o umiditate mare, ceea ce nu va fi bine pentru blatul de pizza. Cea mai rapida si mai potrivita solutie in acest caz este sa o strecuram printr-o sita deasa. Lichidul in exces se va scurge iar in sita ramane doar pulpa de rosii.

Transferam rosiile intr-un mic blender. Cine doreste poate adauga si un catel de usturoi. Mixam. Apoi putem condimenta dupa gustul nostrum, cu sare, piper, cimbru (sau alte ierburi aromatice).

Toppingurile pentru pizza sunt bineinteles la alegerea fiecaruia. Eu am ales ardei gras rosu si verde, ceapa rosie, carnacior uscat picant si salam cu ardei iute.
Ultimul ingredient dar nu si cel din urma este cascavalul. Dam pe razatoare aproximativ 250 g cascaval Rucar Covalact de Tara.

Presaram putina faina pe masa, scoatem aluatul, si-l intindem intr-o foaie rotunda de blat de aprox 35 cm. Transferam intr-o tava rotunda de pizza cu invelis antilipire si cu acelasi diametru. Daca nu aveti asa ceva folositi tava normala de cuptor, tapetata cu hartie de copt.

Cu un cutit impartiti blatul in 4 parti egale. Puteti face semne ca sa va ghidati, dar taiati numai o portiune de 5 cm din margine. Fiecare sfert de cerc il impartim apoi in 3 parti egale, dar taiem din nou doar 5 cm din margine. Obtinem un cerc mare cu marginea franjurata in 12 bucati.

Punem o gramajoara de cascaval pe fiecare din aceste bucati. Putem pune si cateva bucatele de mezel picant daca dorim. Inchidem cascavalul in aluat, lipind bine marginile. Obtinem 12 bile umplute pe marginea pizzei noastre.
In centru intindem cateva linguri de sos de rosii, iar restul il pastram pentru servire. Acoperim cu un strat generos de cascaval, si cu toppingurile noastre preferate.

Pentru ca cel mai probabil vom ramane cu putin iaurt de baut, putem sa-l folosim astfel: il amestecam cu un catel de usturoi dat prin presa si putin cimbru uscat, si ungem marginile cu el. Aceasta va da extra gust si culoare aluatului.

Dam la cuptorul preincalzit timp de 18-20 minute sau pana pizza noastra in forma de soare, devine aurie si frumoasa.

Lasam cateva minute sa se raceasca, apoi o putem servi. Aluatul cu iaurt si praf de copt este fraged si este o alternativa foarte buna atunci cand nu avem acces la drojdie.

Pofta buna!



 


În bucătărie la Chiva
Nuci umplute cu gust de copilarie

Nuci umplute cu gust de copilarie

 Mod de preparare: Mai intai ne ocupam de crema pentru ca are nevoie de putin timp sa capete consistenta. Avem nevoie de doar 2 ingrediente principale ca sa ne iasa o crema fina si delicioasa ...
Tot articolul
Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

 Mod de preparare: 1. Mai intai preincalzim cuptorul la 160 grade Celsius.Din pachetul de unt 80% grasime Covalact de Tara destinat pentru prajitura luam o portie mica ca sa ungem tava cu ea ...
Tot articolul
Faguri cu crema de cacao

Faguri cu crema de cacao

Mod de preparare: Intr-un castron potrivit de mare adaugam un pachet intreg de unt superior cu 80% grasime Covalact de Tara. Il topim. Peste untul topit, care ar trebui sa fie doar caldut, nu ...
Tot articolul
Amandina de casa fara fondant

Amandina de casa fara fondant

Mod de preparare: Blatul: timpul de pregatire al blatului este redus de aceea mai intai preincalzim cuptorul la 190 de grade Celsius, caldura sus si jos, plus ventilatie. Pregatim o tava tapetata ...
Tot articolul