1. Se tapetează un castron de metal sau de sticlă, cu diametrul de circa 20 – 25 cm, cu mai multe straturi de folie alimentară, astfel încât folia să atârne suficient peste marginile castronului.
2. Se taie cozonacul în felii, astfel încat să putem tapeta cu cozonac toată suprafaţa interioară a castronului. Se păstrează suficiente felii încat, la final să putem alcătui un fel de capac la suprafaţa castronului.
3. Se stropeşte stratul de cozonac din castron cu alcoolul, astfel încât să se înmoaie uşor şi să formeze un strat uniform şi complet.
4. Într-un alt castron, se amestecă (cu telul sau cu mixerul)
Smântâna Covalact de Ţară, esenţa de vanilie şi zahărul pudră, până când acesta din urmă este complet încorporat. Se adaugă treptat
Brânza de vaci Covalact de Ţară bine scursă şi se amestecă până când obţinem o compoziţie cremoasă. Se gustă şi – la nevoie – se mai adaugă puţin zahăr pudră.
5. Se încorporează delicat stafidele, coaja de portocală şi merişoarele.
6. Se umple „forma” de cozonac din castron cu crema de brânză şi smântână.
7. Se acoperă cu restul de felii de cozonac, stropite şi ele cu puţin alcol.
8. Se aduce folia alimentară în exces peste castron.
9. Se aşează deasupra o farfurie de mărime potrivită şi, peste farfurie, o greutate (cum ar fi o cutie de conserve de 800g)
10. Se pune în frigider timp de cel puţin 6 ore, optim peste noapte.
11. În momentul servirii, se îndepărtează greutatea şi farfuria. Se desface folia alimentară şi se ridică delicat de marginile ei, pentru a desprinde prăjitura de castron.
12. Se răstoarnă pe o farfurie sau pe un platou, se presară cu cacao pulbere şi se decorează cu fâşii de portocală confiată.