Pasca fara aluat cu textura aerata, de pandispan


Ingrediente Covalact de Ţară
Brânza de vaci 6% grăsime
Unt superior 80% grăsime

Ingrediente:

• 8 oua (pot fi reci, direct de la frigider)
• 160 g zahar
• 40 g de zahar vanilat - asta inseamna 5 pliculete
• 2 cutii de 200 g de Branza de vaci Covalact de Tara cu 6% grasime
• O cutie de 370 g Smantana Covalact de Tara cu 20% grasime
• Un pachet de 200 g de Unt gras Covalact de Tara 80% grasime
• 150 g faina
• 120 g stafide mici sau picaturi de ciocolata
• Coaja rasa de la o lamaie netratata
• 2 linguri de zeama de lamaie
• O lingurita rasa de sare
• Si o lingurita aroma de portocala sau rom

Poftă bună!

Preincalzim cuptorul la 160 de grade Celsius, caldura sus si jos, fara ventilatie.
Pregatim o forma de tort cu diametrul de 24 cm. O ungem cu putina grasime si o tapetam cu hartie de copt. Se pot face margini din hartie de copt mai inalte in caz ca pasca va creste mai mult
Pregatim un castron mare incapator si unul mai mic. Separam ouale cu grija ca sa nu scapam galbenus in albus. In castronul mare punem galbenusurile si in cel mai mic, albusurile.
In albusuri adaugam zeama de lamaie, apoi mixam la viteza mare, pana cand isi maresc foarte mult volumul. Apoi adaugam zaharul vanilat, si continuam mixarea pana cand se dizolva complet.
Albusurile trebuie sa fie ferme dar nu foarte foarte batoase, ci putin moi, ca sa le putem incorpora usor in compozitia de pasca. Dam deoparte.
Peste galbenusuri adaugam zaharul, si mixam pana cand devin foarte spumoase. Topim Untul gras 80% grasime Covalact de Tara, intr-o craticioara sau la microunde. Il adaugam peste galbenusuri. Mixam.
Adaugam apoi Smantana Covalact de Tara cu 20% grasime si Branza proaspata de vaci cu 6% grasime Covalact de Tara, care este ideala pentru pasca. Mixam din nou.
Cernem deasupra acestei compozitii faina, si o incorporam cu ajutorul unui tel sau al unei palete. Adaugam si coaja rasa de lamaie, sarea si esenta de portocala sau rom.
Incorporam in 2-3 portii, spuma de albusuri facuta anterior.
Turnam compozitia astfel obtinuta in tava, apoi presaram deasupra stafidele si le impinge peste tot prin aluat cu o lingurita. Daca le punem in compozitie mai devreme, prin amestecare ele se strang toate la baza. Nu se distribuie uniform. Deasemeni daca aveti stafide mari este indicat sa le taiati cu cutitul in bucati mai mici. Daca aveti bucatile mari si grele se vor duce toate la fund.
Dam la cuptorul preincalzit timp de 60-70 de minute sau pana ce suprafata s-a rumenit frumos, si pasca este ferma la atingere. Pasca aceasta se poate verifica si cu betisorul de lemn introdus in centru, la fel ca la pandispan. Betisorul trebuie sa iasa curat.
Lasam sa se raceasca complet inainte de portionare.
Pofta buna!





În bucătărie la Chiva
Prajitura Albinita

Prajitura Albinita

Inainte de a pregati acesta prajitura, ganditi-va ce fel de gem veti folosi. In principiu orice gem acrisor este bun, dar trebuie sa fie consistent. Un gem subtire, va iesi de la mijlocul prajiturii, ...
Tot articolul
Bors de miel

Bors de miel

Intr-o oala de 3-4 litri asezam carnea de miel cu os, bine spalata. Acoperim cu apa (intre 1.5- si 2 litri). Adaugam o lingurita de sare si punem la fiert cu focul mic spre mediu. Trebuie sa ...
Tot articolul
Drob de pui

Drob de pui

Ficatul se curata de pielite, daca este nevoie se spala, dar apoi se usuca bine pe prosoape de hartie. Un alt pas important este sa-l taiem in doua pe grosime ca sa se gateasca repede. Inimile se cu ...
Tot articolul
Pizza pe spaghete

Pizza pe spaghete

Punem la fiert trei litrii de apa cu doua lingurita pline de sare. Odata ce da in clocot punem spaghetele si le fierbem dupa timpul indicat pe pachet, dar micsorat cu o treime. Intre timp ...
Tot articolul