Negresa insiropata - Prajituri de casa pentru sarbatori


Ingrediente Covalact de Ţară
Unt superior 80% grăsime
Lapte 3.5% grăsime

Ingrediente:

Pentru negresa:

• 5 oua
• 200 g zahar
• 200 g unt gras Covalact de Tara
• 3 plicuri de zahar vanilat sau zahar cu aroma de rom
• 180 g faina
• 50 g cacao
• 7-8 g praf de copt
• Un sfert de lingurita de sare

Pentru sirop:

• 250 ml lapte gras Covalact de Tara
• 20 g cacao
• 100 g zahar
• 100 g ciocolata cu 50% cacao

Pentru décor:


• 100 g nuca macinata

Poftă bună!

Mai intai preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius, pentru ca aluatul se negresa se face foarte repede.

In faina adaugam pudra de cacao si praful de copt. Se omogenizeaza.

Taiem untul gras Covalact de Tara bucatele si il punem la topit, dar nu inainte de a fura o feliuta ca sa ungem tava. (Dimensiuni tava 20X30 cm)
Punem cele 5 oua intr-un castron incapator, peste ele turnam zaharul destinat pentru blat, zaharul aromat si sarea. Mixam la viteza mare.

Ne oprim cand obtinem o spuma densa, care lasa dare vizibile in urma paletelor, asa cum se vede in videoclip.

Urmatorul pas este sa adaugam untul topit, tot odata, si amestecul de faina; la fel - tot odata. Se mai mixeaza un minut, doar pana ce noile ingrediente s-au incorporat.

Se toarna in tava si se da la cuptor timp de aproximativ 25 minute sau pana ce o scobitoare introdusa in centru iese curata.
Cat se coace putem face siropul.

Intr-o mica craticioara amestecam zaharul si pudra de cacao. Facand acest lucru ne aiguram ca pudra de cacao nu va face cocoloase.

Dizolvam cu putin lapte si omogenizam. Apoi adaugam si restul de lapte prevazut in reteta.

Punem pe foc si aducem la fierbere. Cand da in clocot adaugam ciocolata si putem stinge focul. Amestecam pana cand ciocolata este topita si sosul este gata!

Dupa ce scoatem prajitura din cuptor, o lasam putin sa se raceasca, apoi o rasturnam . Partea aceasta de jos, va fi fata prajiturii pentru ca este mult mai dreapta. Portionam negresa, o punem inapoi in tava, si varsam sosul peste ea. Serviti decorata cu nuca macinata.

Sa vedem cum arata negresa si in interior. Este o prajitura de casa foarte moale, pufoasa si gustoasa dar si foarte simpla.





În bucătărie la Chiva
Pizza pe spaghete

Pizza pe spaghete

Punem la fiert trei litrii de apa cu doua lingurita pline de sare. Odata ce da in clocot punem spaghetele si le fierbem dupa timpul indicat pe pachet, dar micsorat cu o treime. Intre timp ...
Tot articolul
Tort de paste

Tort de paste

Punem 3 l de apa la fiert. Pentru fiecare litru de apa trebuie sa utilizam 7 grame de sare, asadar 21 de grame in aceasta situatie. Asta inseamna 2 lingurite cu varf. E foarte important sa folosim ...
Tot articolul
Plomchec Covalact

Plomchec Covalact

Preincalzim cuptorul. Pt cuptorul electric alegem un program cu ventilatie dar care nu da caldura de sus si setam temperatura la 200 grade Celsius. Pregatim 2 forme dreptunghiulare de 16/8 cm, ...
Tot articolul
Gogosi pufoase fara drojdie (minciunele, pancove)

Gogosi pufoase fara drojdie (minciunele, pancove)

Asadar, ne pregatim un bol incapator si punem faina in el. Adaugam sarea, praful de copt, si zaharul vanilat (daca dorim sa folosim esente, il inlocuim cu zahar normal). Amestecam totul foarte, ...
Tot articolul