Negresa insiropata - Prajituri de casa pentru sarbatori


Ingrediente Covalact de Ţară
Unt superior 80% grăsime
Lapte 3.5% grăsime

Ingrediente:

Pentru negresa:

• 5 oua
• 200 g zahar
• 200 g unt gras Covalact de Tara
• 3 plicuri de zahar vanilat sau zahar cu aroma de rom
• 180 g faina
• 50 g cacao
• 7-8 g praf de copt
• Un sfert de lingurita de sare

Pentru sirop:

• 250 ml lapte gras Covalact de Tara
• 20 g cacao
• 100 g zahar
• 100 g ciocolata cu 50% cacao

Pentru décor:


• 100 g nuca macinata

Poftă bună!

Mai intai preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius, pentru ca aluatul se negresa se face foarte repede.

In faina adaugam pudra de cacao si praful de copt. Se omogenizeaza.

Taiem untul gras Covalact de Tara bucatele si il punem la topit, dar nu inainte de a fura o feliuta ca sa ungem tava. (Dimensiuni tava 20X30 cm)
Punem cele 5 oua intr-un castron incapator, peste ele turnam zaharul destinat pentru blat, zaharul aromat si sarea. Mixam la viteza mare.

Ne oprim cand obtinem o spuma densa, care lasa dare vizibile in urma paletelor, asa cum se vede in videoclip.

Urmatorul pas este sa adaugam untul topit, tot odata, si amestecul de faina; la fel - tot odata. Se mai mixeaza un minut, doar pana ce noile ingrediente s-au incorporat.

Se toarna in tava si se da la cuptor timp de aproximativ 25 minute sau pana ce o scobitoare introdusa in centru iese curata.
Cat se coace putem face siropul.

Intr-o mica craticioara amestecam zaharul si pudra de cacao. Facand acest lucru ne aiguram ca pudra de cacao nu va face cocoloase.

Dizolvam cu putin lapte si omogenizam. Apoi adaugam si restul de lapte prevazut in reteta.

Punem pe foc si aducem la fierbere. Cand da in clocot adaugam ciocolata si putem stinge focul. Amestecam pana cand ciocolata este topita si sosul este gata!

Dupa ce scoatem prajitura din cuptor, o lasam putin sa se raceasca, apoi o rasturnam . Partea aceasta de jos, va fi fata prajiturii pentru ca este mult mai dreapta. Portionam negresa, o punem inapoi in tava, si varsam sosul peste ea. Serviti decorata cu nuca macinata.

Sa vedem cum arata negresa si in interior. Este o prajitura de casa foarte moale, pufoasa si gustoasa dar si foarte simpla.





În bucătărie la Chiva
Prajitura Albinita

Prajitura Albinita

Inainte de a pregati acesta prajitura, ganditi-va ce fel de gem veti folosi. In principiu orice gem acrisor este bun, dar trebuie sa fie consistent. Un gem subtire, va iesi de la mijlocul prajiturii, ...
Tot articolul
Bors de miel

Bors de miel

Intr-o oala de 3-4 litri asezam carnea de miel cu os, bine spalata. Acoperim cu apa (intre 1.5- si 2 litri). Adaugam o lingurita de sare si punem la fiert cu focul mic spre mediu. Trebuie sa ...
Tot articolul
Drob de pui

Drob de pui

Ficatul se curata de pielite, daca este nevoie se spala, dar apoi se usuca bine pe prosoape de hartie. Un alt pas important este sa-l taiem in doua pe grosime ca sa se gateasca repede. Inimile se cu ...
Tot articolul
Pasca fara aluat cu textura aerata, de pandispan

Pasca fara aluat cu textura aerata, de pandispan

Preincalzim cuptorul la 160 de grade Celsius, caldura sus si jos, fara ventilatie. Pregatim o forma de tort cu diametrul de 24 cm. O ungem cu putina grasime si o tapetam cu hartie de copt. Se pot ...
Tot articolul