Gogosi pufoase fara drojdie (minciunele, pancove)

Ingrediente:

  • 500 g faina alba + ceva extra pentru plansa de lucru
  • 7 g sare
  • Un plic de praf de copt (10 g)
  • 50 g zahar vanilat
  • 1 ou
  • 50 g unt gras Covalact de Tara
  • O sticla 330 ml kefir Covalact de Tara daca se poate la temperatura camerei
  • Ulei pentru prajit

Poftă bună!

Asadar, ne pregatim un bol incapator si punem faina in el. Adaugam sarea, praful de copt, si zaharul vanilat (daca dorim sa folosim esente, il inlocuim cu zahar normal). Amestecam totul foarte, foarte bine. Trebuie sa dispersam praful de copt cat mai uniform posibil.

In mijlocul fainii spargem un ou. Taiem o bucata de 50 g de unt gras Covalact de Tara, si-l punem intr-un recipient pretabil pentru incalzire, ca sa-l topim. Putem face asta la microunde sau pe aragaz doar sa nu-l infierbantam prea tare. Adaugam untul topit in bolul cu faina. Apoi adaugam o sticluta intreaga de 330 ml chefir Covalact de Tara. Untul si chefirul dau gogosilor gust si fragezime. In plus chefirul prin aciditatea lui interactioneaza cu praful de copt si contribuie la afanarea gogosilor.

Dupa ce amestecam cu lingura de lemn ca aluatul sa prinda forma, il rasturam pe masa. Framantam doar cat sa omogenizam ingredientele, sa zicem cam 30 secunde. Aluaturile cu parf de copt in loc de drojdie trebuie framantate cat mai putin ca sa evitam legarea stransa a glutenului. In caz contrar praful de copt nu poate afana aluatul. Lasam sa se odineasca 10 minute, acoperit.

Dupa odihna, presaram putina faina pe masa de lucru si intindem aluatul intr-un dreptungi mare. Grosimea foii de aluat trebuie sa fie intre 0.5 si maxim 1 cm.
Indreptam marginile dreptunghiului apoi taiem fasii late de 6 cm apoi aceste fasii le taiem in romburi. Cu un mic cutit facem o crestatura in mijlocul fiecarui bucati de aluat, apoi luam un colt al rombului si-l trecem prin gaura din mijloc. Obtinem forma binecunoscuta de minciunele sau pancove.
Resturile de coca se reframanta, tot asa cat mai putin posibil, se intinde o noua foaie si se reia procesul. Puteti face si gogosi taiate cu paharul din aceasta foaie de aluat daca doriti. Doar sa mentineti grosimea intre 0.5 si 1 cm.

Dupa ce am terminat modelarea lasam minciunelele sa se odinheasca aproximativ 10 minute, descoperite. Este benefic ca suprafata lor sa se usuce putin. Astfel vor absorbi mai putina grasime la prajire.

Incalzim uleiul cu focul mediu.Trebuie sa avem suficient ca gogosile sa poata pluti in el, sa nu atinga fundul tigaii. Ca sa probam temperatura aruncam o biluta de coca in ulei. Cand incepe sa se coloreze temperature este buna.

Adaugam cate gogosi incap, fara ca ele sa stea inghesuite. Durata optima de prajire este de 2 minute pe fiecare parte. Daca uleiul este prea incins si se fac prea repede, atunci praful de copt nu va avea timp suficient sa actioneze, si nu va afana suficient aluatul.
Merg perfect ca si gustare alaturi de un pahar de chefir (Covalact de Tara) .

Asta a fost reteta de azi dragilor, sper ca v-am facut pofta si ca o s-o incercati!

Sanatate multa si numai bine!



 


În bucătărie la Chiva
Pizza pe spaghete

Pizza pe spaghete

Punem la fiert trei litrii de apa cu doua lingurita pline de sare. Odata ce da in clocot punem spaghetele si le fierbem dupa timpul indicat pe pachet, dar micsorat cu o treime. Intre timp ...
Tot articolul
Tort de paste

Tort de paste

Punem 3 l de apa la fiert. Pentru fiecare litru de apa trebuie sa utilizam 7 grame de sare, asadar 21 de grame in aceasta situatie. Asta inseamna 2 lingurite cu varf. E foarte important sa folosim ...
Tot articolul
Plomchec Covalact

Plomchec Covalact

Preincalzim cuptorul. Pt cuptorul electric alegem un program cu ventilatie dar care nu da caldura de sus si setam temperatura la 200 grade Celsius. Pregatim 2 forme dreptunghiulare de 16/8 cm, ...
Tot articolul
Pizza “Soare” – fara drojdie

Pizza “Soare” – fara drojdie

Transferam faina intr-un bol incapator si peste ea punem praful de copt impreuna cu 5 g de sare. Amestecam bine ca sa dispersam afanatorul uniform. Pentru fragezime si o mai buna reactie a prafului ...
Tot articolul