Mod de preparare:
Pentru gogoșele:
1. Preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius.
2. într-o crăticioară, pune apa, sarea, zahărul și untul. Pune pe foc potrivit și amestecă până când untul s-a topit complet și amestecul clocotește. Ia de pe foc și adaugă dintr-o dată toată făina cernută, amestecând energic, până când făina este complet înglobată, iar aluatul se desprinde de pe pereții vasului.
3. Dacă aluatul ți se pare prea moale, îl poți pune din nou la foc mic, cam 1 minut, amestecând non-stop. Apoi lasă-l să se răcorească preț de alte 2 minute. Adaugă ouale, unul câte unul, amestecând până când sunt complet ‘înghițite’ de aluat.
4. Pregătește o tavă, acoperită cu hârtie de copt. Cu ajutorul a două linguri umezite în apă rece, așează pe tavă grămăjoare de aluat, la distanță de câțiva centimetri unele de altele. Dă tava la cuptor pentru 30 - 35 minute. Dacă ți se pare că gogoșile se rumenesc prea repede, lasă focul mai mic după circa 15 minute. Când timpul de copt s-a terminat, lasă ușa cuptorului întredeschisă, cu tava înăuntru, pentru înca 15 minute. Asta pentru că gogoșile trebuie să se usuce complet la interior și să formeze un gol perfect pentru a fi umplut .
5. Scoate gogoșile din cuptor și lasă-le să se răcorească de tot. Taie din fiecare gogoașă un capac și umple-o cu amestecul dorit.
Pentru umplutura dulce:
1. Mixează zmeura, zahărul pudră și sucul de lămâie în miniblender. Dacă vrei să scapi de semințe, trece amestecul printr-o sită fină.
2. Amestecă cu mixerul Brânză proaspătă de vaci Covalact de Țară cu Smântână Covalact de Țară și 4 – 5 linguri din compoziția de zmeură. Dacă, în final, crema obținută nu ți se pare suficient de dulce, îi mai poți adăuga 1 lingură de zahăr tos.
3. Topește ciocolata cu lapte pentru glazură într-un vas așezat peste o cratiță în care fierbe apa. Pune glazura de ciocolată cu lingura pe fiecare gogoașă.
4. Presară cu zahăr colorat, decorează cu figurinele de zahăr. Poți servi gogoșile așezate pe un strat din sosul de zmeură rămas.
Umplutura sărată
Pentru umplutura sărată:
1. Bate cu mixerul Brânza proaspătă de vaci Covalact de Țară și Smântâna, până când obții o consistență cremoasă.
2. Adaugă cubulețele de ardei, cele de jambon, Cașcavalul Rucăr Covalact de Țară și arpagicul tocat.
3. Asezonează cu sare și piper negru, după gust.
4. Umple gogoșile, așează capacele deasupra.
5. Opțional, le poți decora cu cerculețe de măsline (pentru ochi), fâșii de salată verde (pentru păr) și feliușe de ardei (pentru gură).