Drob de pui

Ingrediente:


• 5-600 g ficat de pui
• Aproximativ 250 g de pipote
• 250 g de inimi de pui
• 3 legaturi de ceapa verde tocate
• 1 legatura mai mare de usturoi verde deasemeni tocata
• 1-2 legaturi de marar
• 4-5 oua crude
• 2 lingurite de sare, nu prea pline. Asta inseamna aprox10 g
• O lingurita de piper negru proaspat macinat
• O jumatate de pachet de Unt ecologic Covalact de Tara 80% grasime
• Un prapur
• Optional 10 g ceapa uscata
• Si tot optional – 4 oua fierte cleioase

Poftă bună!

Ficatul se curata de pielite, daca este nevoie se spala, dar apoi se usuca bine pe prosoape de hartie. Un alt pas important este sa-l taiem in doua pe grosime ca sa se gateasca repede.
Inimile se curata de artere, apoi se despica neaparat pe jumatate, ca o carte, se clatesc de cheagurile de sange si se usuca pe prosoape de hartie.
Pipotele se verifica sa aiba toate pielita galbena din interior indepartata.
Ca si la drobul de miel, unul din secretele acestui preparat este sa folositi unt, nu ulei. Odata pentru ca da gust foarte bun si a doua oara pentru ca untul se incheaga la frigider si contribuie la un drob mai ferm.
Untul BIO Covalact de Tara 80% grasime păstrează gustul natural al produselor proaspete de la țară, fiind făcut din smantana ecologica, provenita de la ferme ecologice.
Avem nevoie pentru drobul nostru de 90-100 g de unt. Il punem intr-o craticioara si il topim la foc mic. Il transferam intr-o mica carafa sau o cana.
Punem pe foc mediu, o tigaie incapatoare. Adaugam putin unt topit, doar partea galbena grasa, care este potrivita pentru prajire, si-l lasam sa se incinga.
Punem organele la prajit, pe rand. Incepem cu inimile de pui. Le lasam in tigaie pana se rumenesc frumos pe toate partile si sunt bine patrunse, aproximativ 7-8 minute. Inimile rumenite in tigaie adauga mai mult gust drobului in comparatie cu cele fierte si se gatesc repede si devin fragede, pentru ca le-am taiat pe doua si sunt foarte subtiri. Practic se pot consuma exact asa cum sunt, in acest moment.
Procedam identic si cu pipotele. Intr-adevar pipotele sunt mai tari si nu devin fradege prin rumenire in tigaie, dar ulterior le vom marunti si vor mai petrece inca o ora in cuptor. Aceasta le va gati complet. Daca nu sunteti insa absolut convinsi puteti sa fierbeti pipotele in apa cu sare pana cand devin fragede, in loc sa le rumeniti. Dar puneti primele pipotele la fiert, apoi ocupati-va de de celelalte etape ale retetei.
Ficatul trebuie prajit in doua sarje, ca sa se rumeneasca si el frumos.
Untul BIO Covalact de Tara 80% grasime care ramane dupa rumenirea organelor, impreuna cu faza apoasa de la fund se foloseste pentru inabusirea cepei verzi si a usturoiului. Daca nu agreati multa verdeata in drob, puteti scadea cantitatea fara nici o problema. Verdeata trebuie tinuta mult timp pe foc mic pentru a indeparta cat mai multa umiditate din ea. Umiditatea este dusmanul drobului asa ca la gatim cu rabdare.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius (356 grade F), caldura sus si jos fara ventilatie.
Organele se dau prin masina de tocat cu sita mare sau se proceseaza intr-un mini tocator. Incepem cu pipotele. Puteti sa taiati si la cutit, dar drobul cu bucatele (mai ales drobul de pui cu bucatele) este mai predispus sa se destrame. Asa trebuie sa arate tocatura: bucati mai mici, mai mari dar si ceva pasta.

Se pune totul intr-un castron incapator. Adaugam deasupra:
• ceapa si usturoiul gatite (a ramas o cantitate mica dupa ce le-am scazut)
• mararul – optional
• sarea
• piperul negru proaspat macinat
• si ceapa granulate-optional (ofera un gust dulceag foarte placut). Se gaseste in hypermarket la raionul de condimente.

Amestecam.
Apoi adaugam ouale crude pentru a lega compozitia. Puneti oua pana cand simititi ca aveti o pasta legata. De obicei este nevoie de 4 sau 5 oua, in functie de cat sunt de mari.
Ungem o tava de chec cu unt moale (aproximativ de dimeniunile: 11X25 cm).
Apoi o tapetam cu prapur, dar astfel incat sa avem o parte care atarna inafara. Punem jumatate din compozitie in tava. La mijloc vom pune ouale fierte. E de preferat sa nu le fierbeti tari, ci sa le lasati cleioase, asa galbenusul n-o sa aiba inelul ala verde in jurul galbenusului. Daca vreti un drob mai dietetic renuntati la ouale din mijloc pur si simplu. Punem restul de compozitie deasupra.
Invelim cu excesul de prapur, fara sa-l intindem prea tare, asa mai lejer. Ascundem excesul de prapur indesandu-l pe marginile tavii, unde este nevoie mai taiem din el.
Dam la cuptor pe nivelul din mijloc, dar avem grija sa punem o tava pentru scurgere pe ultimul nivel. Coacerea dureaza 60-70 min in functie de cuptor.
Miroase foarte bine si este foarte tentant, dar neaparat trebuie sa avem rabdare si sa-l portionam numai cand este complet, complet rece altfel se sfarama.
Truc: Daca pe la jumatatea timpului de coacere observati ca se aduna multa apa imprejurul drobului si baza nu se coace ci mai degraba se fierbe in suc propriu, procedati asa: luati o tava mai intinsa si cu grija, rasturnati drobul in ea. Sa nu va faceti griji; dupa 30-40 minute de gatire, drobul este inchegat si nu se destrama. Isi va pastra forma perfect. Apoi returnati la cuptor si terminati perioada de coacere. Apa se va distribui in tava si se va evapora rapid, iar baza se va rumeni si ea perfect si uniform.
Pofta buna!




În bucătărie la Chiva
Nuci umplute cu gust de copilarie

Nuci umplute cu gust de copilarie

 Mod de preparare: Mai intai ne ocupam de crema pentru ca are nevoie de putin timp sa capete consistenta. Avem nevoie de doar 2 ingrediente principale ca sa ne iasa o crema fina si delicioasa ...
Tot articolul
Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

 Mod de preparare: 1. Mai intai preincalzim cuptorul la 160 grade Celsius.Din pachetul de unt 80% grasime Covalact de Tara destinat pentru prajitura luam o portie mica ca sa ungem tava cu ea ...
Tot articolul
Faguri cu crema de cacao

Faguri cu crema de cacao

Mod de preparare: Intr-un castron potrivit de mare adaugam un pachet intreg de unt superior cu 80% grasime Covalact de Tara. Il topim. Peste untul topit, care ar trebui sa fie doar caldut, nu ...
Tot articolul
Amandina de casa fara fondant

Amandina de casa fara fondant

Mod de preparare: Blatul: timpul de pregatire al blatului este redus de aceea mai intai preincalzim cuptorul la 190 de grade Celsius, caldura sus si jos, plus ventilatie. Pregatim o tava tapetata ...
Tot articolul