Cozonac

Ingrediente:

1 kg faina
300 g zahar
1 ½ ceasca lapte
6 oua
50 g drojdie de bere
200 g unt
2 linguri ulei
Baton de vanilie
Sare
Ou pentru uns
Grasime si faina pentru forma
razatura de portocala si lamaie

Poftă bună!

Umplutura:

un pachet de unt 82% grasime de la Covalact
40 g cacao
150 g nuca tocata
200 g stafide

Mod de preparare:

Se face o maia din drojdie si o lingurita de zahar. Se freaca pana se face ca o smantana, se adauga 2-3 linguri de lapte caldut, putina faina si se amesteca bine; se presara cu faina, se acopera si se lasa la loc cald sa creasca.

Se fierbe laptele cu batonul de vanilie, taiat bucatele foarte mici, si se lasa pe marginea aragazului acoperit, ca sa stea cald.

Galbenusurile se freaca cu zaharul si sarea, apoi se toarca incet laptele cald, amestecand mereu.

Plamadeala crescuta se pune intr-un vas mai mare (trebuie sa ramana loc pentru aluatul care va creste), si peste ea se toarna, batand mereu cu lingura, cate putin din galbenusurile cu laptele si cate putina faina. Apoi se pun trei albusuri batute spuma si razatura de lamaie si portocala. Cand aceasta operatie este terminata, incepe framantatul cozonacilor.

Se framanta, turnand mereu cate putin unt si ulei incalzit, pana cand aluatul incepe sa faca basici si sa se dezlipasca de mana cu usurinta. Se acopera vasul cu un servet, iar peste el se pune ceva mai gros. Se lasa la loc cald sa creasca de trei ori cat a fost.

Pont: se adauga 2 linguri de miere pentru a deveni mai aromat.

Daca in timpul framantatului aluatul pare prea vartos, se poate adauga putin lapte cald. Daca, dimpotriva, aluatul pare prea moale, se adauga putina faina.

Pont: Se poate adauga ulei (50 ml) la framantare si cozonacii vor ramane proaspeti mai mult timp.

Umplutura cozonacului se obtine amestecand toate imgredientele

Cand aluatul a crescut bine, se ia din el cate o bucata, se asaza pe planseta pudrata cu faina, se intinde si se aplica o parte din pasta de umplutura. Se da forma dorita (rotunda, lunguiata, impletita etc.) si se pune in forma de copt unsa cu grasime si tapetata cu faina, se lasa la crescut,se da cu ou si se coace la foc potrivit.

Se scoate din forma imediat ce s-a copt, se asaza pe un servet si se lasa sa se raceasca.



În bucătărie la Chiva
Prăjitură cu portocale şi Smântână Ardelenească Covalact de Țară

Prăjitură cu portocale şi Smântână Ardelenească Covalact de Țară

Mod de preparare: 1. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu Unt Covalact de Țară o formă circulară, cu arc. Tapetează fundul formei cu hârtie de copt. 2. Într-un bol, ...
Tot articolul
Tort pufos de sărbătoare

Tort pufos de sărbătoare

Mod de preparare: Blat: Se mixează untul până devine cremă şi apoi se adaugă zahărul şi se bate până se spumează. Se adaugă sarea şi colorantul şi apoi ouăle, pe rând. Când ...
Tot articolul
Turtă dulce cu ghimbir şi scorţişoară

Turtă dulce cu ghimbir şi scorţişoară

Mod de preparare: Se topeşte untul şi se amestecă cu mierea. Într-un vas se pun făina, praful de copt, bicarbonatul, cacaoa, nucşoara, cuişoarele, ghimbirul şi ouăle şi se amestecă bi ...
Tot articolul
Budincă cu fructe de pădure

Budincă cu fructe de pădure

Mod de preparare: 1. Fierbi pastele în apă cu sare, urmând instrucţiunile de pe ambalaj, apoi le strecori. 2. Amesteci, într-un castron, brânza bine scursă cu zahărul şi zahărul ...
Tot articolul