Umplutura:
un pachet de unt 82% grasime de la Covalact
40 g cacao
150 g nuca tocata
200 g stafide
Mod de preparare:
Se face o maia din drojdie si o lingurita de zahar. Se freaca pana se face ca o smantana, se adauga 2-3 linguri de lapte caldut, putina faina si se amesteca bine; se presara cu faina, se acopera si se lasa la loc cald sa creasca.
Se fierbe laptele cu batonul de vanilie, taiat bucatele foarte mici, si se lasa pe marginea aragazului acoperit, ca sa stea cald.
Galbenusurile se freaca cu zaharul si sarea, apoi se toarca incet laptele cald, amestecand mereu.
Plamadeala crescuta se pune intr-un vas mai mare (trebuie sa ramana loc pentru aluatul care va creste), si peste ea se toarna, batand mereu cu lingura, cate putin din galbenusurile cu laptele si cate putina faina. Apoi se pun trei albusuri batute spuma si razatura de lamaie si portocala. Cand aceasta operatie este terminata, incepe framantatul cozonacilor.
Se framanta, turnand mereu cate putin unt si ulei incalzit, pana cand aluatul incepe sa faca basici si sa se dezlipasca de mana cu usurinta. Se acopera vasul cu un servet, iar peste el se pune ceva mai gros. Se lasa la loc cald sa creasca de trei ori cat a fost.
Pont: se adauga 2 linguri de miere pentru a deveni mai aromat.
Daca in timpul framantatului aluatul pare prea vartos, se poate adauga putin lapte cald. Daca, dimpotriva, aluatul pare prea moale, se adauga putina faina.
Pont: Se poate adauga ulei (50 ml) la framantare si cozonacii vor ramane proaspeti mai mult timp.
Umplutura cozonacului se obtine amestecand toate imgredientele
Cand aluatul a crescut bine, se ia din el cate o bucata, se asaza pe planseta pudrata cu faina, se intinde si se aplica o parte din pasta de umplutura. Se da forma dorita (rotunda, lunguiata, impletita etc.) si se pune in forma de copt unsa cu grasime si tapetata cu faina, se lasa la crescut,se da cu ou si se coace la foc potrivit.
Se scoate din forma imediat ce s-a copt, se asaza pe un servet si se lasa sa se raceasca.