Cozonac

Ingrediente:

1 kg faina
300 g zahar
1 ½ ceasca lapte
6 oua
50 g drojdie de bere
200 g unt
2 linguri ulei
Baton de vanilie
Sare
Ou pentru uns
Grasime si faina pentru forma
razatura de portocala si lamaie

Poftă bună!

Umplutura:

un pachet de unt 82% grasime de la Covalact
40 g cacao
150 g nuca tocata
200 g stafide

Mod de preparare:

Se face o maia din drojdie si o lingurita de zahar. Se freaca pana se face ca o smantana, se adauga 2-3 linguri de lapte caldut, putina faina si se amesteca bine; se presara cu faina, se acopera si se lasa la loc cald sa creasca.

Se fierbe laptele cu batonul de vanilie, taiat bucatele foarte mici, si se lasa pe marginea aragazului acoperit, ca sa stea cald.

Galbenusurile se freaca cu zaharul si sarea, apoi se toarca incet laptele cald, amestecand mereu.

Plamadeala crescuta se pune intr-un vas mai mare (trebuie sa ramana loc pentru aluatul care va creste), si peste ea se toarna, batand mereu cu lingura, cate putin din galbenusurile cu laptele si cate putina faina. Apoi se pun trei albusuri batute spuma si razatura de lamaie si portocala. Cand aceasta operatie este terminata, incepe framantatul cozonacilor.

Se framanta, turnand mereu cate putin unt si ulei incalzit, pana cand aluatul incepe sa faca basici si sa se dezlipasca de mana cu usurinta. Se acopera vasul cu un servet, iar peste el se pune ceva mai gros. Se lasa la loc cald sa creasca de trei ori cat a fost.

Pont: se adauga 2 linguri de miere pentru a deveni mai aromat.

Daca in timpul framantatului aluatul pare prea vartos, se poate adauga putin lapte cald. Daca, dimpotriva, aluatul pare prea moale, se adauga putina faina.

Pont: Se poate adauga ulei (50 ml) la framantare si cozonacii vor ramane proaspeti mai mult timp.

Umplutura cozonacului se obtine amestecand toate imgredientele

Cand aluatul a crescut bine, se ia din el cate o bucata, se asaza pe planseta pudrata cu faina, se intinde si se aplica o parte din pasta de umplutura. Se da forma dorita (rotunda, lunguiata, impletita etc.) si se pune in forma de copt unsa cu grasime si tapetata cu faina, se lasa la crescut,se da cu ou si se coace la foc potrivit.

Se scoate din forma imediat ce s-a copt, se asaza pe un servet si se lasa sa se raceasca.



În bucătărie la Chiva
Nuci umplute cu gust de copilarie

Nuci umplute cu gust de copilarie

 Mod de preparare: Mai intai ne ocupam de crema pentru ca are nevoie de putin timp sa capete consistenta. Avem nevoie de doar 2 ingrediente principale ca sa ne iasa o crema fina si delicioasa ...
Tot articolul
Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

 Mod de preparare: 1. Mai intai preincalzim cuptorul la 160 grade Celsius.Din pachetul de unt 80% grasime Covalact de Tara destinat pentru prajitura luam o portie mica ca sa ungem tava cu ea ...
Tot articolul
Faguri cu crema de cacao

Faguri cu crema de cacao

Mod de preparare: Intr-un castron potrivit de mare adaugam un pachet intreg de unt superior cu 80% grasime Covalact de Tara. Il topim. Peste untul topit, care ar trebui sa fie doar caldut, nu ...
Tot articolul
Amandina de casa fara fondant

Amandina de casa fara fondant

Mod de preparare: Blatul: timpul de pregatire al blatului este redus de aceea mai intai preincalzim cuptorul la 190 de grade Celsius, caldura sus si jos, plus ventilatie. Pregatim o tava tapetata ...
Tot articolul