Branzoaice pufoase si aromate . 4 modele diferite.
Rețetă de:
Share:
Ingrediente aluat:
• 580 g faina 000 de calitate + ceva extra
• 100 g unt gras Covalact de Tara
• 50 g de zahar
• 7 g sare
• 30 g zahar vanilat
• 2 oua marimea M, de preferat la temperatura camerei
• 250 ml lapte gras Covalact de Tara
• 30 g drojdie proaspata neaparat verificata sa fie in termen
Pentru umplutura:
• 500 g branza de vaci Covalact de Tara, la temp. camerei
• 2 galbenusuri
• Aprox 30 g gris.
• 70 g zahar
• 30 g zahar aromat
• 100 g de ciocolata cu lapte taiata in cubulete mici sau stafide
• Putin ulei
• 1 ou pentru uns
Poftă bună!
In bolul cu faina adaugam:
zaharul,
zaharul vanilat – daca folositi esente inlocuiti-l cu zahar normal
si sarea
Omogenizam.
Intr-un recipient pretabil pt incalzire punem 100 g unt gras Covalact de Tara, urmat de aproximativ 250 ml de lapte. Incalzim la microunde sau pe aragaz doar pana ce untul se topeste. Nu infierbantam prea tare.
In acest lichid spargem cele doua oua, apoi sfaramam drojdia in el. Insist, aveti mare grija ca laptele sa nu fie prea fierbinte, in caz contrar drojdia, care este un organism viu, va muri, iar aluatul nu va creste.
Turnam in bolul cu faina. Cu o lingura de lemn amestecam pana ce mixtura devine un aluat cleios.
Il scoatem pe masa si incepem sa adaugam faina, putin cate putin. Vrem sa obtinem o coca moale si doar putin lipicioasa. Cand am ajuns la acest stadiu, nu mai ramane decat sa framantam intre 5 si 10 minute sau suficient cat sa devina neteda si elastica.
Transferam inapoi in bol, acoperim bine cu folie de plastic, si lasam la dospit pana isi tripleaza volumul. Timpul necesar poate varia in functie de cat de cald aveti in bucatarie, aici a durat cam 1 h.
Intre timp putem sa ne ocupam de umplutura.
Avem nevoie de 500 g de branza de vaci Covalact de Tara cu 6% grasime. Asta inseamna, doua cutii si jumatate. Peste ele adaugam:
zaharul,
zaharul aromat – aici am folosit o mixtura de zahar vanilat si zahar cu aroma de rom. Daca folositi esente, puneti zahar normal in schimb.
Grisul
Si cele doua galbenusuri
Omogenizam bine. Daca considerati ca este nevoie, se mai pune putin gris.
Cand dospirea este aproape gata pregatim doua tavi de cuptor captusite cu hartie de copt. Ca sa nu se miste putem sa le lipim in colturi cu putina grasime.
Desumflam aluatul si-l scoatem pe masa. Il impartim in 12 bucati egale. Le dam forme de bile si le pastram acoperite cu folie de plastic, altfel se usuca.
Primele 3 bile le pune in tava asa ca atare, invelite, si ne vom intoarce la ele mai tarziu.
Luam o alta portie de aluat si o intindem intr-o fasie lunguiata. Ca dimensiuni orientative fasia ar trebui sa fie de 25 pe 13-14 cm.
Pe toata lungimea ei punem umplutura de branza - nu foarte multa, altfel va gasi o modalitate de a evada din branzoaica. Presaram cateva bucatele de ciocolata si apoi rulam aluatul peste umplutura, o singura data (vedeti video). Lipim bine.
Excesul care a ramas, il mai intindem putin daca ne permite, apoi il vom taia cu un cutit sau cu o gripca in franjuri subtirele. Nu e nici o problema daca taiem putin oblic, ba dimpotriva. Infasuram aluatul umplut, in aceste franjuri. Obtinem un rulou lung, frumos decorat, pe care il strangem in forma de melc. Astfel obtinem primul model de branzoiaca.
Dupa ce am termina un rand de melci ne intorcem la bilele de aluat pe care le-am pus in tava la inceput. Luam un pahar, ii scaldam baza intr-un recipient cu putin ulei, si cu el facem o cavitate in mijloc. Trebuie sa avem putina grija sa nu strivim si marginile. Putem sa accentuam cavitatea cu degetele, apoi umplem golul cu crema de branza. Presaram deasupra bucatele de ciocolata (sau stafide), si le lasam sa creasca acoperite bineinteles cu folie de plastic (intodeauna aveti grija sa fie acoperite).
Pentru urmatorul model, intindem o bucatica de aluat intr-o foaie rotunda, nu foarte subtire. Punem putina branza in centru, ciocolata si inchidem branzoaica ca pe o mica bocceluta. Strangem bine ca sa inchidem aluatul. Avem nevoie de o bucata mare de ata de cusut normala din bumbac (aprox 1 m). Trebuie sa legam bocceluta cu ata astfel incat sa o impartim mai intai in doua, in 4 in 6 si in opt sectiuni. Ata trebuie sa stea lejer, iar cand am terminat ii facem un nod si taiem excesul daca e nevoie. Pe masura ce branzoiacele cresc ata strange aluatul rezultand o forma de floare.
Pentru ultimele 3 branzoaice trebuie sa taiem cate un sfert sa o treime din portiile de aluat si sa le impreunam pentru a face un décor de tip grilaj. Intindem coca intr-o fasie ingusta. Avem de nevoie de o rola décor grilaj - o puteti gasi in magazinele cu ustensile sau online. Se taie aluatul apasand bine pe rola. Il desfacem, ii presaram putina faina sa nu se lipeasca si il dam deoparte. Facem boccelute la fel ca mai inainte. Apoi imbracam rotocolul in grilaj.
Dupa ce am ispravit modelarea, branzoaicele trebuie sa mai dospeasca cel putin 20 min, uneori chiar mai mult, daca nu este suficient de cald in bucatarie. Dar vom profita de acest timp pentru a preincalzi cuptorul la 180 grade Celsius. In cazul cuptorului electric porniti elementul de jos sau cel din spate (daca cuptorul poseda asa ceva). Elementul de sus va rumeni prea tare suprafata. Puteti porni si ventilatorul.
Pentru a da o fata frumoasa copturilor noastre, batem bine un ou cu o lingura doua de lapte si le ungem suprafata sarguincios.
Dam la cuptor timp de aproximativ 20 min sau pana ce scobitoarea introdusa intr-o parte mai groasa de aluat, iese curata.
Trebuie lasate sa se raceasca putin, apoi putem sa ne bucuram de ele (nu uitati sa scoateti ata de la branzoaicele flori!).
Mod de preparare:
Mai intai ne ocupam de crema pentru ca are nevoie de putin timp sa capete consistenta. Avem nevoie de doar 2 ingrediente principale ca sa ne iasa o crema fina si delicioasa ...
Mod de preparare:
1. Mai intai preincalzim cuptorul la 160 grade Celsius.Din pachetul de unt 80% grasime Covalact de Tara destinat pentru prajitura luam o portie mica ca sa ungem tava cu ea ...
Mod de preparare:
Intr-un castron potrivit de mare adaugam un pachet intreg de unt superior cu 80% grasime Covalact de Tara. Il topim.
Peste untul topit, care ar trebui sa fie doar caldut, nu ...
Mod de preparare:
Blatul: timpul de pregatire al blatului este redus de aceea mai intai preincalzim cuptorul la 190 de grade Celsius, caldura sus si jos, plus ventilatie.
Pregatim o tava tapetata ...