Bors de miel

Ingrediente:

• Aproximativ 700 g de carne de miel cu os
• O lingurita de sare
• Un ardei gras verde sau galben
• 2-3 fire de ceapa verde
• 2 fire de usturoi verde
• 2 morcovi nu foarte mari
• O telina mica daca se poate cu tulpina
• O legatura de leustean
• 3 linguri de rosii tocate la borcan
• 350 ml bors
• O cutie de 300 g de smantana Covalact de Tara cu 25% grasime, la temperatura camerei
• 3 galbenusuri de preferat tot la temperatura camerei
• Si optional un ardei iute in otet

Poftă bună!

Intr-o oala de 3-4 litri asezam carnea de miel cu os, bine spalata. Acoperim cu apa (intre 1.5- si 2 litri). Adaugam o lingurita de sare si punem la fiert cu focul mic spre mediu.
Trebuie sa fierbem carnea pana se desprinde de os. Desigur luam spuma atunci cand se formeaza, iar cand lichidul scade completam cu apa, de preferat fierbinte. La sfarsit trebuie sa ramanem cu aproximativ aceeasi cantitate de apa.
Intre timp tocam legumele. Va recomand sa alegeti pentru borsul de miel ardei gras verde, sau din acesta usor galbui, pentru ca da mai mult gust si este mai potrivit la aceasta reteta. Il taiem cubulete.
In loc de ceapa uscata utilizati 2-3 fire de ceapa verde, doar tulpina si 2 fire de usturoi. Frunzele le pastram pentru salata.
Un mic truc foarte util pentru aceasta ciorba este sa taiati un morcov rondele sau cubulete, dar unul sa-l dati pe razatoarea cu ochiuri mici, pentru ca astfel isi va lasa culoarea in lichidul fierbinte si ciorba va avea o fata mai frumoasa, galbuie.
Foarte potrivita este si o telina mica cu putina tulpina daca gasiti. Tulpina de telina da si ea un gust foarte proaspat ciorbei.
Dupa ce carnea a fiert o scoatem din supa si adaugam legumele. Le lasam pe foc pana se fierb si devin moi, apoi adaugam ingredientele acide in speta, rosiile tocate si borsul fiert in prealabil.
Pregatim un vas cu volumul de cel putin un litru, si un tel.
Pentru a drege ciorba va recomand smantana Covalact de Tara cu 25% grasime; o smantana 100% naturală, provenită din laptele de vacă. Smantana este cremoasa, se topeste perfect in ciorba si da un gust excelent.
Punem cam o jumatate de pahar de smantana in vas (intre 150 si maxim 200 g), restul il pastram pentru pus in farfurie. Adaugam galbenusurile si amestecam cu telul. Asa cum am precizat si mai devreme, este de preferat ca aceste ingrediente sa fie la temperatura camerei.
Luam cate un polonic de ciorba fierbinte, il adaugam peste amestecul de smantana si galbenusuri si amestecam bine cu telul. Continuam pana am adaugat cam un litru de ciorba. Abia apoi luam dresatura cu smantana si galbenus si o varsam in oala. Procedand in acest fel smantana si galbenusurile nu se taie.
Inca un mic secret pe care vi l-am mai prezentat si la alte ciorbe, este sa punem un ardei iute in otet in ciorba, doar pentru un minut doua. Scopul nu este sa ne ia gura foc, ci sa iutim lichidul doar un pic de tot, o idee, pentru ca astfel papilele gustative percep mancarea ca mult mai gustoasa. Se presara leustean verde tocat in oala, dar si in farfurie. Se da la masa insotit de supliment de smantana 25% grasime Covalact de Tara.
Pofta buna!






În bucătărie la Chiva
Nuci umplute cu gust de copilarie

Nuci umplute cu gust de copilarie

 Mod de preparare: Mai intai ne ocupam de crema pentru ca are nevoie de putin timp sa capete consistenta. Avem nevoie de doar 2 ingrediente principale ca sa ne iasa o crema fina si delicioasa ...
Tot articolul
Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

 Mod de preparare: 1. Mai intai preincalzim cuptorul la 160 grade Celsius.Din pachetul de unt 80% grasime Covalact de Tara destinat pentru prajitura luam o portie mica ca sa ungem tava cu ea ...
Tot articolul
Faguri cu crema de cacao

Faguri cu crema de cacao

Mod de preparare: Intr-un castron potrivit de mare adaugam un pachet intreg de unt superior cu 80% grasime Covalact de Tara. Il topim. Peste untul topit, care ar trebui sa fie doar caldut, nu ...
Tot articolul
Amandina de casa fara fondant

Amandina de casa fara fondant

Mod de preparare: Blatul: timpul de pregatire al blatului este redus de aceea mai intai preincalzim cuptorul la 190 de grade Celsius, caldura sus si jos, plus ventilatie. Pregatim o tava tapetata ...
Tot articolul