Alba ca zapada - Prajituri de casa pentru sarbatori


Ingrediente Covalact de Ţară
Unt superior 80% grăsime

Ingrediente:

Pentru crema:

• 2 galbenusuri
• 70 g amidon
• 200 g zahar
• 3 plicuri de zahar vanilat
• 550 ml lapte gras Covalact de Tara
• 90-100 ml zeama de lamaie
• Coaja rasa de la 2 lamai netratate
• 200 g unt unt gras Covalact de Tara, putin moale

Pentru foi:

• 2 oua
• 60 g unt din acelasi unt
• 150 g zahar
• 3 plicuri de zahar vanilat
• Un sfert de lingurita de sare
• Inca 60 ml lapte
• Un plic de 7 grame de bicarbonat de amoniu
• 460 grame faina

Pentru décor:

• 50 g fulgi de nuca de cocos

Poftă bună!

Mod de preparare:

Mai intai trebuie ne ocupam de crema. In castronelul cu amidon adaugam zaharul si amestecam. Daca nu aveti amidon puteti folosi in loc cam 90-100 g faina, dar crema este mai fina asa.
Un alt secret pentru o crema fina este utilizarea in compozitie a doua galbenusuri. Le adaugam peste amidon. Se pot omite, dar eu va recomand cu caldura sa nu faceti asta. Mai punem 50-60 ml de lapte gras Covalact de Tara si amestecam pana obtinem o pasta omogena. Dam deoparte.

Masuram inca 500 ml de lapte si punem la fiert cu focul mic. Cand da in clocot adaugam toata pasta de amidon si imediat amestecam cu un tel, fara sa ne oprim. Daca este nevoie micsoram temperature ca sa nu se prinda crema de fundul vasului. Crema se va ingrosa in maxim 30 de secunde, dar ca sa fiti sigur ca oul si amidonul sunt bine gatite trebuie neaparat sa mai tineti pe foc inca 3 minute, bineinteles, amestecand continuu.

Dupa ce aceste minute s-au sfarsit, adaugam zaharul vanilat, coaja de lamaie rasa si zeama de lamaie adaugata cate putin. Omogenizam. Acoperim si dam la rece. Vom reveni la ea mai tarziu.

Trecem la prepararea foilor. Mai intai trebuie sa topim aproximativ 60 de grame de unt gras.

Masuram din nou intre 50 si 60 ml lapte. In el vom dizolva bicarbonatul de amoniu. El nu se stinge inainte cu zeama de lamaie, pt ca isi pierde mare parte din puterea de afanare in aer. Adaugam sarea, untul, ouale, zaharul si zaharul vanilat. Amestecam, apoi adaugam treptat faina. Nu o punem pe toata o data pentru ca nu stim niciodata exact de cata avem nevoie.

Framantam un aluat moale dar care nu trebuie sa fie deloc lipicios. Eu am folosit intreaga cantitate de faina specificata in reteta, dar voi s-ar putea sa folositi mai multa sau mai putina.

Impartim aluatul in doua bucati egale pe care le punem in pungi de plastic si le lasam sa se odihneasca 15-20 minute.

Intre timp tapetam doua tavi de copt (dimensiuni 40X30 cm) cu hartie de copt. Cand timpul de odihna aproape a trecut preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius.

Cred ca stiti deja ca foile de prajitura “Alba ca zapada” de obicei se intind direct pe hartie de copt ca sa poata fi transferate usor in tava. Eu  va propun o alta metoda.

Udam planul de lucru cu o laveta umeda. Apoi rupem doua bucati mari de folie stretch, si le punem pe masa una deasupra celeilalte. Masa fiind putin umeda acestea se vor lipi pe suprafata.

Punem una din bucatile de aluat in centrul foliilor de plastic, si incepem sa-o intindem cu facaletul. Aceasta mi se pare o metoda mai comoda decat intinsul direct pe foia de copt, pentru ca foia de copt se misca constant si trebuie tinuta cu o mana, pe cand acest plastic sta lipit de masa.

Este foarte foarte important sa intindem aluatul subtire, subtire precum coala de hartie. Trebuie sa realizam o foaie mai mare decat dimensiunea tavii de copt. In cuptor aluatul isi tripleaza volumul, iar daca nu il intindem foarte subtire, vom avea in prajitura mult blat si prea putina crema.

Cu incredere apoi rasturnam coca  intinsa (cu tot cu folie) in tava. Evident folia trebuie sa fie deasupra. Potrivim foaia pe mijlocul tavii, apoi dezlipim plasticul pe care il putem reutiliza pentru intinderea foii urmatoare. Taiem excesul, de care nu vom mai avea nevoie.

Impartim aceasta foaie in doua parti egale. Taiem deci pe mijloc si obtinem astfel doua foi de prajitura, pe care le coacem simultan, reducand din timpul retetei.

Procedam identic cu cealalta bucata de aluat ramasa. Impungem aluatul des cu furculita, ca sa nu se infoaie in cuptor.

Dam la cuptor, cate o tava odata, la 200 grade Celsius timp de aproximativ 5 min. Mai toate foile de prajituri subtiri trebuie coapte la temperatura mare, timp scurt.

Scoatem de la rece  budinca cu gust de lamaie. Cu o lingura,  o rupem in bucatele mai mici. Ca sa devina o crema fina o vom mixa cu un pachet intreg de unt gras Covalact de Tara, care trebuie sa fie doar putin moale. Adaugam untul treptat mixand continuu la viteza mare. Veti observa cum crema se transforma dintr-o bundinca, intr-o pasta din ce in ce mai omogena si mai cremoasa.

Trecem la asamblarea prajiturii. Putem face asta intr-o tava de 20X30 cm tapetata cu folie de plastic sau pur si simplu direct pe un tocator.
Avem 4 foi de prajitura, pe care le intercalatm cu 3 portii de 250 g de crema. Cantitatea de crema care ramane dupa aceasta operatiune se intinde pe ultima foaie. Pe deasupra se presara din abundenta fulgi de cocos.

Se acopera cu folie, se pune o greutate mica deasupra ca sa stea putin presata, si se da la rece peste noapte, ca foile sa aiba timp sa se inmoaie.


A doua zi putem taia prajitura fara probleme. Puteti sa o portionati in orice forma doriti. Se aranjeaza pe platou si se serveste.


În bucătărie la Chiva
Nuci umplute cu gust de copilarie

Nuci umplute cu gust de copilarie

 Mod de preparare: Mai intai ne ocupam de crema pentru ca are nevoie de putin timp sa capete consistenta. Avem nevoie de doar 2 ingrediente principale ca sa ne iasa o crema fina si delicioasa ...
Tot articolul
Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

Chec rapid cu iaurt Bio Covalact de Tara si visine

 Mod de preparare: 1. Mai intai preincalzim cuptorul la 160 grade Celsius.Din pachetul de unt 80% grasime Covalact de Tara destinat pentru prajitura luam o portie mica ca sa ungem tava cu ea ...
Tot articolul
Faguri cu crema de cacao

Faguri cu crema de cacao

Mod de preparare: Intr-un castron potrivit de mare adaugam un pachet intreg de unt superior cu 80% grasime Covalact de Tara. Il topim. Peste untul topit, care ar trebui sa fie doar caldut, nu ...
Tot articolul
Amandina de casa fara fondant

Amandina de casa fara fondant

Mod de preparare: Blatul: timpul de pregatire al blatului este redus de aceea mai intai preincalzim cuptorul la 190 de grade Celsius, caldura sus si jos, plus ventilatie. Pregatim o tava tapetata ...
Tot articolul