Mod de preparare:
Modul de preparare pentru reteta de pasca cu branza si stafide pentru Paste va este prezentat mai jos:
Incepeti cu prepararea aluatului: Puneti laptele la incalzit si aduceti-l aproape de temperatura de fierbe. Opriti focul si dizolvati intreaga cantitate de drojdie intr-un pahar cu lapte, amestecand pana cand se omogenizeaza si obtineti o compozitie albicioasa. Adaugati o lingurita de zahar si doua linguri de faina, amestecand bine pana cand zaharul, dar si faina sunt complet dizolvate, iar amestecul este unul omogen, fara cocoloase. Cerneti faina intr-un vas incapator, faceti o adancitura in mijlocul sau, apoi adaugati maiaua preparata asa cum v-am descris anterior. Acoperiti vasul cu un prosop curat de bucatarie si lasati maiaua sa creasca timp de o jumatate de ora, eventual o ora la loc caldut sau pana cand isi dubleaza volumul. Spargeti ouale, separati albusurile de galbenusuri, aruncati albusurile pentru ca veti folosi doar galbenusurile, bateti bine galbenusurile cu un tel de metal pana cand se omogenizeaza, adaugati treptat zaharul amestecand incontinuu pana cand acesta din urma se dizolva in totalitate, iar amestecul devine uniform. In continuare adaugati lingurita de sare, apoi amestecati bine pentru a o dispersa cat mai bine in compozitie. Continuati cu restul de lapte, mixand pana la uniformizare. Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugati compozitia preparata anterior din ou, zahar, sare si lapte. Framantati bine ingloband treptat din faina ce inconjoara aluatul, pana cand aceasta este complet integrata in compozitie. Incalziti uleiul la bain marie sau la foc mic, pana cand ajunge la o temperatura medie suportata de podul palmei. Adaugati spre final uleiul turnand usor pe marginile vasului. Framantati bine pana cand intreaga cantitate de ulei a fost inglobata in aluat. Ungeti masa de lucru cu ulei, scoateti aluatul format din vasul in care l-ati preparat, si framantati-l in continuare pe masa de lucru pana cand incepe sa faca basici. Puneti din nou aluatul format in vas, acoperiti-l cu un prosop de bucatarie curat si lasati-l la loc caldut timp de o jumatate de ora, sau pana cand isi dubleaza volumul. De retinut este ca pentru a prepara un aluat cat mai bun toate ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura, va recomandam sa lasati toate ingredientele la aceeasi temperatura cu o seara inainte, in acest fel succesul preparatului este garantat;
Cat aluatul creste, puteti incepe sa preparati umplutura: Puneti stafidele la inmuiat intr-un pahar cu apa sau ceai. Cand si-au marit volumul, lasati-le la scurs intr-o strecuratoare. Faramitati branza de vaci cu ajutorul unei furculite pana cand capata o textura omogena. Adaugati treptat zaharul si amestecati pana cand acesta este complet dizolvat in compozitie, iar branza a devenit cremoasa. Gustati compozitia de branza si mai adaugati zahar in cazul in care considerati ca nu este suficient de dulce. Spargeti ouale, puneti continutul lor intr-un vas separat, bateti-le bine cu sare, pana cand se omogenizeaza. Topiti untul la foc mic sau la bain marie, apoi adaugati-l peste compozitia de oua. Mixati bine pana cand grasimea este complet absorbita si ati obtinut o crema uniforma. Turnati crema de ou peste branza de vaci amestecata cu zaharul si mixati bine pana cand obtineti o crema omogena. In continuare adaugati faina, smantana, scortisoara, esenta de rom si esenta de vanilie. Radeti coaja lamaii pe razatoarea mica si adaugati-o peste umplutura. Amestecati bine in continuare, iar la final adaugati stafidele pe care le-ati inmuiat si scurs in prealabil, asa cum v-am descris anterior. Lasati compozitia deoparte sa se odihneasca;
Incalziti cuptorul timp de o jumatate de ora la 175 de grade Celsius;
Pregatiti o tava de tarta pe care o ungeti cu putin ulei si o tapetati cu faina sau hartie pentru copt achizitionata din comert;
Cand aluatul si-a dublat volumul, scoateti-l din vasul in care l-ati preparat, framantati-l din nou timp de cinci minute. Presarati masa de lucru cu putina faina, procedati la fel si cu facaletul, apoi intindeti aluatul intr-o foaie de dimensiuni medii. Asezati aluatul in tava pentru tarta in asa fel incat sa acopere in intregime fundul tavii, dar sa ramana si o cantitate suficienta in laterale, in asa fel incat sa puteti acoperi umplutura uniform la suprafata. Adaugati umplutura preparata asa cum v-am prezentat anterior, nivelati-o cu ajutorul unui cutit sau a unei spatule, apoi acoperiti-o in intregime cu aluat;
Bateti oul pe care l-ati pastrat pentru uns cu putina sare, apoi cu ajutorul unei maturici, ungeti pasca la suprafata cat mai uniform;
Cand cuptorul s-a incins, introduceti tava pentru tarta si coaceti la foc potrivit timp de trei sferturi de ora sau chiar o ora. Umplutura se va coace destul de repede, insa aluatul are nevoie de o perioada mai mare de coacere, asadar gradul sau de coacere trebuie verificat din timp in timp. In primul rand avand in vedere ca aveti de-a face cu un aluat ce isi va mari din nou volumul odata introdus in cuptorul incins, va trebui sa incepeti coacerea la o temperatura mai mica, urmand sa o cresteti pe parcurs, in acest fel veti ajuta aluatul sa creasca suficient, dar sa se si coaca uniform in acelasi timp. Chiar daca aluatul pare rumenit la suprafata el poate fi necopt in interior, tocmai de aceea inainte de a opri focul sau chiar din timp in timp pe parcursul coacerii va recomandam sa faceti testul scobitoarei, care consta in introducerea unei scobitori in aluat. Daca in momentul in care scoateti scobitoarea aceasta este umeda sau prezinta urme de aluat pe suprafata inseamna ca aluatul nu este copt si mai trebuie sa stea la cuptor, in acest caz focul trebuie redus considerabil pentru a evita rumenirea, eventual arderea desertului. In momentul in care testul scobitoarei v-a iesit pozitiv, adica odata extrasa din aluat suprafata acesteia este uscata, opriti focul si lasati pasca sa se raceasca in interiorul cuptorului incins cu usa deschisa. In acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii la cea din mediul exterior se face treptat si evitati lasarea blatului si foarte probabil incruzirea sa;
Dupa ce pasca s-a racit, scoateti-o pe un fund de lemn, apoi cu ajutorul unui cutit indepartati-i marginile de tava, apoi prin rasturnare scoateti-o pe un platou. In cazul in care ati folosit hartie de copt puteti scoate pasca mult mai usor prin simpla apucare a hartiei si extragerea desertului din tava;
In functie de preferintele dumneavoastra puteti pudra pasca cu zahar pudra sau o puteti servi exact asa cum este sectionand-o in triughiuri exact cum faceti cu feliile de tort sau de tarta.
Pasca cu branza si stafide pentru Paste va aduce un plus de gust pe masa dumneavoastra, desi este relativ greu de preparat, necesitand ore intregi in bucatarie, va recomandam sa faceti un efort si sa o preparati pentru ca in mod sigur laudele ce vor urma va vor incanta in mod deosebit.