Cozonac cu nuci si stafide
Mai multe rețete

Cozonac cu nuci si stafide

Ingrediente:

3 linguri cacao pudra
8 oua
o lamaie
200 gr unt topit
1 lingurita sare
2 kg faina alba
300 gr nuci macinate
2 lingura esenta de rom
un cub drojdie proaspata
2 lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
2 plicuri zahar vanilinat
400 g zahar tos
200 g stafide
Mod de preparare:

Se pune intr-un vas mai mare drojdia, o lingura de zahar si sarea , se amesteca bine si se adauga 100 g faina si 200 ml de lapte clocotit. Se amesteca bine maiaua si se lasa la dospit 1/2 ora.
Se separa ouale si se amesteca galbenusurile cu 100 g de zahar , un plic de zahar vanilinat si o lingura de esenta de rom . Se amesteca bine si cu o lingura de coaja rasa de la lamaie si portocala cu untul topit si racit.
Se adauga in vasul cu maiaua care a crescut putin si se amesteca bine. Se adauga faina si se amesteca bine pana se omogenizeaza apoi se framanta bine cu ulei pana nu se mai lipeste de maini si de vas .
Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut cam o ora.
In acest timp se bat albusurole spuma cu zaharul ramas si vanilia , pana se topeste zaharul . Pentru a se bate bine se adauga si zeama de la 1/2 de lamaie. Se adauga esenta de rom ramasa, laptele si se adauga si nuca macinata si cacaoa ,amestecand bine cu o lingura de jos in sus sa nu se lase albusurile. Se adauga si stafidele si se mai amesteca putin .
Se imparte aluatul in parti egale .
Se intinde o foaie dreptunghiulara de aluat pe o planseta presarata cu faina sau unsa cu ulei si se intinde deasupra un strat de umplutura cu nuca , apoi se ruleaza dintr-o margine . Se impletesc cate 2 ruleori astfel facute si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei.
se poate pune deasupra bucati de nuca si zahar . Se ung cu ou batut bine sa se rumeneasca frumos si se dau la cuptorul bine incins - se coc la foc potrivit cam 50-60 minute.
În bucătărie la Chiva
Placinta cu branza si iaurt

Placinta cu branza si iaurt

Mod de preparare: Mixam ouale impreuna cu zaharul pana obtinem o crema ca o maioneza, dupa care incorporam cu grija branza si iaurtul Covalact. Adaugam esentele si amestecam bine. Din aceasta compo ...
Tot articolul
Cozonac cu nuca si rahat

Cozonac cu nuca si rahat

Mod de preparare:Se pun in masina de paine ingredientele pentru aluat, mai intai ingredientele ude si apoi cele uscate, drojdia fiind ultima ca si pe lista. Se selecteaza un program cu doua ...
Tot articolul
Drob

Drob

Mod de preparare:Organele si verdeata se spala foarte bine. Organele se fierb pe jumatate in apa cu sare apoi se scot si se dau prin robot. Prin acelasi robot dam si verdeata, apoi amestecam organele ...
Tot articolul
Alba ca zapada

Alba ca zapada

Mod de preparare:Pentru foi amestecam intr-un bol ouale, zaharul, uleiul si laptele. Se bate cu mixerul pana se topeste zaharul. Adaugam sarea si amoniacul stins cu zeama de lamaie si apoi adaugam ...
Tot articolul