cozonac
Mai multe rețete

cozonac

Ingrediente:

Ingrediente
1 kg făină
7 gălbenuşuri
4 albuşuri
300 g zahăr
250 g unt
2 linguri de ulei
lapte cat se cere (circa 1/2 litru)
1 lingură de rom
vanilie
50 g drojdie
1 linguriţă rasă de sare
Mod de preparare:

Se inmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ (să nu fie fierbinte, deoarece se opăreşte drojdia şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr. Separat se opăresc 3 linguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecand bine ca să nu se facă cocoloaşe. Cand s-a răcorit destul, cat suferă mana, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine, pînă se fac băşici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să crească. In acest timp se freacă gălbenuşurile, întai cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, trecut printr-o sită fină şi turnat cate puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine pînă ce se fac ca o cremă spumoasă.

Cand plămădeala este destul de crescută se toarnă peste restul de făină, cernută într-o covată şi ţinută la cald; se amestecă, adăugand gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frămîntă cel puţin o jumătate de oră, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, puţin cate puţin unt topit, cald, iar dacă aluatul este prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul în covată, se acoperă cu o faţă

de masă, se aşază la cald, departe de apă sau de fereastră şi se lasă să crească circa 2—3 ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucăţi din el, se împletesc pe masa de aluat, presărată cu făină şi se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească, tot la cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr şi cu nuci sau stafide. Se pun la cuptor la foc potrivit şi se ţin cam o oră. Cand sunt gata se scot din forme şi se lasă să se răcorească, nu însă la loc rece şi nici în curent. La frămantat, se pot adăuga şi stafide, după ce au fost alese şi şterse într-un şervet.
În bucătărie la Chiva
Placinta cu branza si iaurt

Placinta cu branza si iaurt

Mod de preparare: Mixam ouale impreuna cu zaharul pana obtinem o crema ca o maioneza, dupa care incorporam cu grija branza si iaurtul Covalact. Adaugam esentele si amestecam bine. Din aceasta compo ...
Tot articolul
Cozonac cu nuca si rahat

Cozonac cu nuca si rahat

Mod de preparare:Se pun in masina de paine ingredientele pentru aluat, mai intai ingredientele ude si apoi cele uscate, drojdia fiind ultima ca si pe lista. Se selecteaza un program cu doua ...
Tot articolul
Drob

Drob

Mod de preparare:Organele si verdeata se spala foarte bine. Organele se fierb pe jumatate in apa cu sare apoi se scot si se dau prin robot. Prin acelasi robot dam si verdeata, apoi amestecam organele ...
Tot articolul
Alba ca zapada

Alba ca zapada

Mod de preparare:Pentru foi amestecam intr-un bol ouale, zaharul, uleiul si laptele. Se bate cu mixerul pana se topeste zaharul. Adaugam sarea si amoniacul stins cu zeama de lamaie si apoi adaugam ...
Tot articolul