Mod de preparare:
Se inmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ (să nu fie fierbinte, deoarece se opăreşte drojdia şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr. Separat se opăresc 3 linguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecand bine ca să nu se facă cocoloaşe. Cand s-a răcorit destul, cat suferă mana, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine, pînă se fac băşici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să crească. In acest timp se freacă gălbenuşurile, întai cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, trecut printr-o sită fină şi turnat cate puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine pînă ce se fac ca o cremă spumoasă.
Cand plămădeala este destul de crescută se toarnă peste restul de făină, cernută într-o covată şi ţinută la cald; se amestecă, adăugand gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frămîntă cel puţin o jumătate de oră, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, puţin cate puţin unt topit, cald, iar dacă aluatul este prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul în covată, se acoperă cu o faţă
de masă, se aşază la cald, departe de apă sau de fereastră şi se lasă să crească circa 2—3 ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucăţi din el, se împletesc pe masa de aluat, presărată cu făină şi se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească, tot la cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr şi cu nuci sau stafide. Se pun la cuptor la foc potrivit şi se ţin cam o oră. Cand sunt gata se scot din forme şi se lasă să se răcorească, nu însă la loc rece şi nici în curent. La frămantat, se pot adăuga şi stafide, după ce au fost alese şi şterse într-un şervet.