Ce conțin lactatele?

 

Nutrienti

Laptele este cea mai bună și cunoscută sursă de calciu, acesta fiind elementul indispensabil pentru sănătatea dinților și a oaselor, dar și în întreținerea unei mase osoase sănătoase. Dietele care includ trei căni de lapte pe zi sau echivalentul acestora în produse lactate îimbunătățesc structura osoasă a organismului. O singură cană de lapte are în jur de 300 de mg de calciu, în condițiile în care necesarul zilnic este de 800- 1.000 de mg.

mărește imaginea Un consum adecvat de calciu sau alimente bogate în calciu, ca de exemplu lapte și alte produse lactate, reduce presiunea sângelui și oferă o bună alternativă dietelor restricționate în sare, care sunt dificil de urmat.
Produsele lactate, în special iaurtul și laptele lichid, conțin și un alt mineral important în dieta și anume potasiu. Cercetări generale au indicat ca potasiu din dieta, de exemplu din produsele lactate, ar putea avea un rol major în controlul presiunii arteriale.
Proteinele din lapte pe lângă rolul de nutrient sunt implicate în funcții biologice importante ca transportul mineralelor și vitaminelor.
Vitamina B12, conținută și ea în lactate, este esențială pentru dezvoltarea și sănătatea sistemului nervos și are un rol important în combaterea anemiei.

Vitamina D, prezentă și ea în lapte și produse lactate ajută la asimilarea potasiului și la fixarea calciului în oase contribuind la menținerea unei mase osoase sănătoase. Fără vitamina D, corpul absoarbe doar 10-15% din calciul îngurgitat.


Probiotice

Laptele și produsele lactate sunt alimente cu un bogat conținut de probiotice. Probioticele sunt culturi vii de bacterii care trăiesc în tractul nostru digestiv în deplină armonie, fără să cauzeze nicio boală, ba chiar ele joacă un rol deosebit de important în întărirea sistemului imunitar. Un aport zilnic de probiotice ajută la tratarea sau ameliorarea a numeroase afecțiuni, în special afecțiuni digestive precum constipația sau sindromul colonului iritabil.