mărește imaginea
În centrul județului Covasna, se află comuna Brateș, iar destinația noastră este satul Telechia, unul dintre satele acestei comune cu peste 1500 de locuitori. Mergem să vizităm ferma domnului Kusztura Vilmos – acesta ne întâmpină împreună cu fiul său, care îi seamană leit, însă are părul de un roșu aprins. Tânărul ne zâmbește timid și ne vorbește extrem de politicos.
Nu e greu de ghicit că domnul Kusztura este tare mândru de fiul care muncește alături de el – are 27 de ani, a terminat Facultatea de Agronomie și este deja directorul fermei. La fel de mândru este și de feciorul mai mare, în vârstă de 32 de ani, inginer cinegetic și director de vânătoare la Tușnad. Își pune mari speranțe în amândoi și se bucură că au rămas să muncească alături de el sau în apropiere – în ultimii ani, mulți dintre copiii de fermier decid să plece și să își încerce norocul în marile orașe.
Întreaga familie este implicată în fermă – și soția ajută, alături de alți patru angajați. Colaborează cu un veterinar și cu un nutriționist, care supraveghează sănătatea vacilor și trec pe la fermă periodic sau de câte ori apare câte o urgență.
Iar sfârșitul de săptămână tot pe la fermă și-l petrec, doar fiul cel mic este „învoit”. „Trebuie să aibă și el timpul lui liber, căci trebuie să se însoare la un moment dat”, ne spune - zâmbind mucalit - domnul Kusztura.
După ce am vizitat ferma, mergem în biroul cel mare al fermierului, într-o clădire din apropierea grajdurilor. Primul lucru pe care îl observăm este un panou mare, plin de fotografii și notițe. Nu lipsesc nici diplomele – una pentru calitatea laptelui și alta, strălucitoare, recent primită de la Covalact: Premiul I pentru Dinamica producției de lapte. Cu alte cuvinte, ferma domnului Kusztura a înregistrat cea mai mare creștere a producției de lapte dintre toate fermele cu care Covalact colaborează.
Kusztura Vilmos nu este un om care să trateze lucrurile cu superficialitate ori să se lase călcat în picioare. Înțelegem acest lucru încă din momentul în care începe să ne povestească despre începuturile sale ca fermier. Este de meserie electromecanic, însă a lucrat o perioadă în exploatarea forestieră. După anul 1989, și-a descoperit spiritul de întreprinzător și și-a asumat riscul de a cumpăra vechiul CAP din Telechia, pe care l-a transformat într-o fabrică de cherestea.
Mai târziu, în anul 2000, a decis să intre în afacerea cu vaci de lapte. Nu a fost ușor, însă domnul Kusztura este un luptător și nu a renunțat. În primii ani, livrau cantități reduse de lapte către micii producători din zonă. După circa patru ani, a început să livreze unui important producător de lactate, iar ferma s-a dezvoltat. A călătorit în alte țări, pentru schimb de experiență cu alți fermieri și a înțeles că lucrul cel mai important este calitatea laptelui. Și acum, gândul domnului Kusztura este mereu la modernizare – știe că mai are mult de lucru.
Chiar și necazurile i-au întărit convingerea că trebuie să persevereze. Un conflict cu autoritățile i-a consumat mult timp și energie, însă nu s-a lăsat până când nu și-a câștigat drepturile în justiție. Acum se poate concentra pe lucrurile importante, pe dezvoltarea afacerii sale.
În urmă cu un an, a început parteneriatul cu Covalact. Nu era nemultumit nici în colaborările sale anterioare, livra zilnic, fară gres, același lapte care respectă toate criteriile de calitate. Însa ceva lipsea, iar acel ceva - ne spune Kusztura Vilmos – era o relație solidă, de durată, între cele două părți, dintre oameni. La Covalact, a găsit această relație și un respect pe care îl apreciază.
Domnul Kusztura locuieste la 25 kilometri de fermă și se trezește în fiecare dimineață la ora 5 pentru a ajunge la timp și a supraveghea primul muls. În biroul său spațios are un monitor, legat la camerele de luat vederi care supraveghează activitatea întregii ferme – grajdul și împrejurimile.
Ca și alți fermieri pe care i-am întâlnit, insistă asupra importanței felului în care sunt îngrijite animalele pentru calitatea laptelui pe care acestea îl dau. Vacile domnului Kusztura au un fel de „apartament”, cu cameră separată pentru mâncat și o alta, pentru dormit. Sunt 215 vaci la fermă, doar o parte dintre ele dau lapte. Acestea din urmă sunt mulse de doua ori pe zi, iar mulsul este privit cu foarte multă seriozitate. Aflăm o mulțime de lucruri interesante – ugerul este șters cu șervețele speciale, de unică folosință, iar apoi - dupa ce laptele a fost muls - acesta este masat cu o soluție specială, care închide canalul mamar, astfel încât microbii să nu pătrundă în interior. De altfel, laptele se află în permanență într-un circuit închis, astfel încât să nu poată intra în contact niciodată cu bacteriile din grajd. Sistemul de muls este esențial, ne spune domnul Kusztura, pentru a livra lapte de cea mai bună calitate.
Realist și optimist în acelasi timp, Kusztura Vilmos privește - alături de întreaga sa familie și echipă – spre viitorul fermei sale. Urmează construcția unui nou grajd, cumpărarea mai multor animale tinere. Pentru noi, e timpul să pornim spre casă. Îl lăsăm pe domnul Kusztura să își încheie ziua de muncă începută în zori și să viseze la ferma sa de mâine. Și mai modernă, și mai îngrijită. Pentru un lapte la fel de bun în Brânzica Covalact de Țară!