Dezso Istvan: dragoste de muncă și grijă pentru viitor

Dezso Istvan: dragoste de muncă și grijă pentru viitor mărește imaginea
O dimineață strălucind în lumina timidă de martie, sub rafale încă tăioase ale vântului. Este 9:40, ora la care - în marile orașe – ne luptăm cu traficul, pe drum catre birou. La ferma din Ghidfalău a lui Dezso Istvan și Berde Ervin, se apropie deja „pauza de prânz”. Munca a început foarte, foarte devreme, în zori.

Ne întâmpină Istvan – bine clădit, cu ochii albaștri și obrazul bătut de soare și vânt. La cei 36 de ani, este un om împlinit.  În primul rănd, are o familie frumoasă, trei copii – două fetițe și un băiețel. De loc, Istvan este din Satu Mare, acolo i-au rămas părinții – regretă că nu este alături de ei, acum când au ajuns la bătrânețe. Familia e sfântă pentru el. De altfel, nici nu poate concepe să nu își ducă fetele la grădiniță în fiecare dimineață.

Are experiență în agronomie, a avut în trecut o mică afacere cu furaje și îngrășăminte, însă a renunțat la ea datorită caracterului sezonier al activității și concurenței cu multinaționalele.  A căutat o altă idee, tot în domeniu, care însă să îi asigure un venit constant, atât lui cât și asociatului său, Berde Irvin.


Ferma de vaci  - ne spune Istvan hotărât și fară ocoliș – a beneficiat din plin de sprijinul unor programe speciale de  susținere a investițiilor din agricultură. Cu toată experiența sa prealabilă și pregătirea unui dosar solid, proiectul nu ar fi fost considerat fezabil și aprobat fără precontractul cu un procesator de lapte care să îi garanteze recepția și plata laptelui.  Așa a început parteneriatul pe care îl are cu Covalact.

A pornit în 2007, cu 57 de vaci gestante aduse din Ungaria.  E impresionant să vezi că își amintește chiar și numărul de pe cercelul primei vaci care a fătat, în urmă cu 7 ani. Astăzi are 360 de animale - o parte vaci de lapte, dar și juninci.  Pentru că Istvan privește spre viitor și vrea să fie sigur că ferma sa poate crește, datorită acestor animale tinere, crescute chiar de ei.

Fiecare dintre vacile de lapte este mulsă de trei ori – la 5 dimineața, la prânz și spre seară, pe la 6 și jumătate.  De la fiecare, se obțin cam 32 de litri de lapte pe zi. Și nu orice fel de lapte, pentru că văcuțele lui Istvan sunt atent îngrijite, tocmai pentru că acest lapte să respecte criteriile extrem de amănunțite de calitate ale Covalact.  De la nutriționistul care stabilește „meniul” zilnic al văcuțelor și până la grâul, orzul, ovăzul și lucerna produse pe terenurile agricole ale fermei, nimic nu este lăsat la voia întâmplării.  Starea de sănătate a fiecăreia dintre Joiene este atent monitorizată.  Istvan și echipa lui muncesc pentru asta zi-lumină și cunosc fiecare animal în parte.

După ce am petrecut o vreme în biroul său care nu se deosebește cu nimic de cel al unei afaceri de la oras , Istvan ne duce sa vizităm ferma.  În grajdurile și țarcurile moderne, văcuțele rumegă liniștite și nu se arată foarte curioase în ceea ce ne priveste.    E suficient însă ca fermierul să arunce o privire și își dă seama că una dintre ele pare să fi intrat în perioada fertilă, e mai agitată și mai zgomotoasă. Istvan își strigă de îndată unul dintre angajați și îi dă instrucțiuni succinte și precise. 

Se întoarce apoi către noi și ne spune, econom la vorbe cum este, că sunt trei lucruri care fac ca o astfel de afacere să aibă succes.  E vorba despre echipa cu care lucrezi – trebuie să fie experimentată, serioasă și harnică, nu este loc și nici timp pentru greșeli și zăpăceală.  Apoi este procesatorul de lapte – Covalact - care s-a dovedit serios și dornic să susțină dezvoltarea partenerilor săi. În primul rând, însă, este vorba despre văcuțe - sănătoase și bine îngrjite - fără de care nimic din toate acestea nu ar fi posibil. 


Dezso Istvan: dragoste de muncă și grijă pentru viitor
Dezso Istvan: dragoste de muncă și grijă pentru viitor
Dezso Istvan: dragoste de muncă și grijă pentru viitor
Dezso Istvan: dragoste de muncă și grijă pentru viitor
Dezso Istvan: dragoste de muncă și grijă pentru viitor
Dezso Istvan: dragoste de muncă și grijă pentru viitor