Concursul de Debate din Sfântul Gheorghe sub egida COVALACT

Printre activitățile susținute financiar de compania COVALACT se numără și concursul Saint George City of Debate, o activitate menită să susțină dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, să le dezvolte abilitățile de analiză și prezentare a argumentelor în cadrul dezbaterilor pe diverse teme.
Pornit în anul 2007, la inițiativa lui Mădălin Guruianu, responsabilul Clubului de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe, Saint George City of Debate a fost un proiect modest, care la prima sa ediție nu a adunat decât patru echipe, între care trei din Sfântu Gheorghe și una din Ploiești. De-a lungul timpului, evenimentul a devenit din ce în ce mai mare, ajungând până la participarea a peste 120 de echipe.
Compania COVALACT a sustinut financiar acest eveniment din anul 2015, iar la editia jubiliara organizata in 2016 a devenit partener oficial al acestui concurs printr-o sustinere financiara consistenta in organizarea tuturor etapelor acestuia.

Covalact Saint George City of Debate X, cea mai mare competiţie de dezbateri pentru liceeni din România, organizată la Sfântu Gheorghe în perioada 4-6 martie 2016, a reunit în oraşul covăsnean 95 de echipe, circa 300 de debateri, peste 80 de arbitri şi 50 de voluntari.

Trofeul „Covalact Saint George City of Debate X” a fost cucerit de echipa Mixt A, compusă din elevii Silviu Șoit, Andrei Vasiliu și Cosmin Tenie, membri ai clubului de dezbateri „Cantemir”. Titlul de „cel mai bun vorbitor” a fost obţinut de Tudor Suciu, elev al Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara.
Saint George City of Debate le oferă tinerilor contextul necesar de a se forma ca persoane responsabile, capabile de o analiză profundă a oricăror subiecte și de a găsi argumente și contraargumente în ritm rapid pentru orice temă de dezbatere, fiind astfel un adevărat curs de formare cu consecințe pe termen lung atât în plan personal cât și în plan profesional.

De altfel, avantajele pe care le implică participarea la Saint George City of Debate par să fie tot mai mult în atenția tinerilor care se interesează în număr tot mai mare de posibilitatea de a deveni un debater în cadrul unei competiții de asemenea amploare. „Experiența mea la SGCD a început ca debater la cea de-a VI-a ediție, cel mai mare turneu de dezbateri academice la care am avut ocazia să particip, iar cel mai important aspect era că se petrecea chiar la mine acasă. Chiar dacă am fost debater doar un an, am continuat să particip la eveniment ca voluntar. De la o ediție la alta, am văzut cum interesul tinerilor pentru dezbateri creștea și așa SGCD a ajuns să fie cel mai mare turneu de dezbateri academice din România, iar mai apoi din Europa”, spune în acest sens Adina Moisii, o fostă competitoare SGCoD.

Avantajele dezbaterilor sunt foarte multe. „Datorită debate-ului înveţi să îţi susţii un punct de vedere şi poţi să îţi formezi opinii valide în legătură cu foarte multe subiecte, îţi dezvoltă de asemenea şi cultura generală şi îţi faci şi foarte mulţi prieteni noi, poţi cunoaşte foarte mulţi oameni de calitate. Mai mult decât atât, înveţi să te exprimi mult mai liber”, ne-a spus Andreea Rădulescu din Ploieşti, participant la a X-a ediţie a Saint George City of Debate.
Gabriel Brânduşoiu, colegul Andreei din Ploieşti, a adăugat: „În cazul meu, la limba română cel puţin, când am o compunere argumentativă îmi este mult mai uşor să mă descurc. Îmi vin ideile mai uşor şi ştiu să fac o structură”.(Sursa: Covasnamedia.ro)