Mit tartalmaznak a tejtermékek?

 

Tápanyagokat

A tej a legismertebb kalcium forrás, szorosan követi a joghurt és a dúsított kalciumú gabonafélék. A kalcium nélkülözhetetlen eleme az egészséges fogaknak és csontoknak, meg az egészséges csonttömegnek. A diéták, amelyek tartalmazzák a 3 csésze tejet naponta, vagy ennek megfelelőjét más tejtermékekben javítják a csontok szerkezetét a szervezetben. Egy pohár tej mintegy 300 mg kalciumot tartalmaz, míg a napi szükséglet 800 - 1000 mg.


kép nagyítása A kalcium tehát fontos a csontanyagcsere, izom-összehúzódás, az idegek normális működéséhez, a vér normális keringésében vagy enzim szabályozásában.
Tejtermékek, különösen a joghurt és a folyékony tej, szintén kiváló kálium forrás. A kálium segít fenntartani a vérnyomást a normális szinten, és befolyásolja az izom tevékenységét is. Tejfehérjének fontos szerepe van az agy és a csontok fejlődésében.
A B12-vitamin, is benne van a tejben, amely elengedhetetlen az idegrendszer egészség fejlődésében. A riboflavin sejtek energiát termelnek, és létfontosságú szerepet játszanak az idegrendszer fejlődésében.

A D-vitamin segíti a kálium felszívódását és a csontok kalcium igazittásában. D-vitamin nélkül a szervezet csak a kalcium 10-15% veszi be.


A probiotikumok

Tej és tejtermékek olyan élelmiszerek amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak probiotikumokat. A probiotikumok olyan élő baktérium kultúrák amelyek az emésztőrendszerben élnek harmóniában, anélkül, hogy akármilyen betegséget is okoznának, nagyon fontos szerepet játszanak az immunrendszerben. A napi probiotikumok bevitele segít különböző betegségek kezelésében vagy enyhítésében , elsősorban emésztési problémákat segít, mint a székrekedés, vagy az irritábilis bél szindróma.