se încarcă...
Gogoși pufoase fără drojdie (minciunele)

Gogoși pufoase fără drojdie (minciunele)

Gata să pregătești o porție de minciunele pufoase, rumene și fragede, ca la bunica acasă?

Ingrediente:

  • 500 g făină albă + extra pentru planșeta de lucru
  • 7 g sare
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 50 g zahăr vanilat
  • 1 ou
  • 50 g Unt 82% grăsime Covalact de Țară
  • 330 ml Chefir Covalact de Țară (la temperatura camerei)
  • Ulei pentru prăjit
Chefir
Unt 82% grăsime
Chefir
Unt 82% grăsime

Mod de preparare:

1. Pregătește aluatul
Într-un bol încăpător, pune făina, sarea, praful de copt și zahărul vanilat. Amestecă bine, apoi adaugă oul, untul topit (dar nu fierbinte) și chefirul Covalact de Țară. Amestecă cu o lingură de lemn până ce aluatul începe să se lege.
2. Frământă și lasă la odihnit
Răstoarnă aluatul pe masă și frământă-l rapid, doar cât să se omogenizeze (cam 30 de secunde). Nu-l lucra prea mult! Acoperă-l și lasă-l să se odihnească 10 minute.
3. Întinde și taie minciunelele
Presară făină pe masă și întinde aluatul într-o foaie groasă de 0,5–1 cm. Taie fâșii late de 6 cm, apoi în romburi. Crestează mijlocul fiecărui romb și trece un colț prin crestătură. Dacă vrei, poți face și gogoși rotunde, cu paharul.
4. Lasă-le să se usuce puțin
După ce le-ai modelat, lasă minciunelele 10 minute la aer. Așa se usucă puțin la suprafață și nu absorb mult ulei la prăjit.
5. Prăjește-le rumene
Încinge uleiul la foc mediu, suficient cât gogoșile să plutească. Testează cu o bucățică de aluat: dacă se rumenește ușor, e gata. Prăjește gogoșile 2 minute pe fiecare parte, fără să le înghesui în tigaie.

Minciunelele ies rumene, fragede și numai bune de savurat lângă un pahar de chefir prea bun, prea ca la țară!

Mai multe rețete din categoria: Desert