Ce este și cum se obține laptele praf?

Laptele este un aliment valoros, motiv pentru care, din cele mai vechi timpuri s-a cautat o metodă de conservare a sa sub diverse forme și în condiții convenabile. 
Obtinerea laptelui praf din lapte se face printr-un proces fizic, simplu, format din doua etape:
  • Etapa I - laptele este pasteurizat și concentrat prin evaporare. Apa prezentă în mod natural în lapte este parțial eliminată. Ceea ce rezultă după evapoararea conținutului de apă, este lapte concentrat.
  • Etapa a II-a - laptele concentrat este pulverizat în particule fine într-un jet de aer fierbinte eliminându-se astfel complet apa și rezultând laptele praf.
 
În urma acestui proces de concentrare și uscare a laptelui sunt păstrate toate elementele nutritive din lapte: proteinele, glucidele, lipidele și mineralele.
 
Percepția generală este că laptele praf este un produs nociv pentru sănătate, însă procesul de obținere a laptelui praf este unul fără transformări chimice și fără  adăugare de substanțe cu potențial dăunător pentru organism.
Laptele praf este compus din proteinele, glucidele, lipidele și mineralele din lapte, în formă concentrată.
 

De ce este folosita adaugarea laptelui praf in produsele lactate?
 
Procesul de colectare a laptelui are o sezonalitate naturala: vacile dau mai mult lapte primavara si vara, cand ies la pascut, si mai putin lapte toamna si iarna, cand sunt hranite cu nutreturi.
Aceasta sezonalitate isi pune amprenta si asupra compozitiei laptelui, aceasta prezentand mici variatii in functie de hrana consumata de animale (hrana proaspata vara, furaje uscate pe timpul iernii).
Laptele colectat vara are un continut mai sarac de substante nutritive, iar cel colectat iarna, desi in cantitati mai mici, este mai bogat in proteine, grasimi si minerale.

In aceste conditii, pentru a putea asigura aceleasi valori nutritionale ale laptelui indiferent de anotimp, retetele sunt standardizate prin adaugarea unui procent de lapte praf care mareste aportul de proteine sau grasimi existente in mod natural in laptele folosit la momentul respectiv.

Spre deosebire de procesul de colectare a laptelui, consumul de lactate are o sezonalitate inversa si anume scade pe timpul verii cand legumele si fructele abunda si creste in perioadele friguroase cand organismul are nevoie mai mare de proteine si grasimi. De aceea, in lunile de vara exista un excedent de lapte care este transformat de catre producatorii de lactate in lapte praf,unt sau cassi stocat pentru a putea fi folosit fie in lunile de iarna cand nu exista suficient lapte, fie vara, pentru a asigura aceleasi valori nutritionale ridicate ale laptelui.
Laptele praf ce se adauga in anumite perioade ale anului in unele produse Covalact de Tara este produs din lapte colectat din judetul Covasna si judetele invecinate si este obtinut in unitatea proprie de procesare de lapte.

Laptele praf se foloseste in multe alte produse alimentare cum ar fi : inghetata, frisca, branzeturile topite, ciocolata etc.