Mod de preparare:
1. Pregăteşte aluatul, având grijă ca Untul Covalact de Țară şi apa să fie reci.
2. Într-un castron, amestecă faina, sarea şi zahărul, până se omogenizezază.
3. Adaugă apoi
Untul Covalact de Țară tăiat în bucăţele de circa 2cm. Amestecă cu degetele, nu prea mult, până obţii un fel de firimituri neregulate.
4. Toarnă încet apa – 50ml la început, apoi restul (dacă e nevoie). Trebuie să se formeze un aluat care îşi menţine forma. Nu frământa mai mult de 1 minut.
5. Pune aluatul pe un tocător pudrat cu făină, formează o sferă pe care o turteşti uşor, ca un disc.
6. Înveleşte discul în folie de plastic şi pune la frigider 30 de minute – 1 oră, ca să se întărească untul şi să se relaxeze glutenul din făină.
7. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius.
8. Scoate din frigider, pe blatul presărat cu făină şi întinde foaia cu sucitorul. Ca să întinzi uniform şi să nu se lipească de blat, roteşte din când în când foaia cu 90 de grade. Trebuie să obţii o foaie cu grosime între 0.5 – 1 cm.
9. Cu o formă specială, decupează 8 inimi din aluat, cu dimensiuni de 10 – 12 cm. Restul de aluat poate fi pus la congelator, pentru altă ocazie.
10. Aşează 4 dintre inimi pe o foaie de copt, într-o tavă. Înţeapă uşor cu furculiţa suprafaţa aluatului. Dă la cuptor pentru 10 minute, pe grătarul aşezat la mijlocul cuptorului.
11. Scoate din cuptor, lasă să se răcorească. Într-un castron mic, amestecă oul şi apa pentru glazură.
12. Cu o pensulă, întinde puţin ou pe marginile aluatului aproape copt, pentru a se lipi de partea superioară a plăcintei.
13. Aşează pe fiecare plăcintă, în mijloc, cam 1 lingură de dulceaţă.
14. Pune acum deasupra bucăţile de aluat rămase. Lipeşte marginile plăcintelor, apăsând uşor cu dinţii unei furculiţe, astfel încât să rezulte un model frumos.
15. Întinde oul, cu pensula, pe toată suprafaţa plăcintelor.
16. Dă la cuptor pentru 15 – 20 minute, până când aluatul e copt şi plăcintele sunt rumene.
17. Scoate pe un grătar și lasă-le să se răcorească puţin.
18. Dacă vrei, pudrează cu zahăr colorat sau zahăr pudră. Serveşte-le călduţe sau reci, după dorinţă.