1. Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius. Pregăteşte o tavă care merge la cuptor – tapetează-i fundul cu folie de aluminiu. Înţeapă cartofii cu furculiţa de câteva ori. Unge-i cu puţin ulei, asezonează-i cu puţină sare şi aşează-i în tavă. Dă tava la cuptor pentru 35 – 40 minute, până când cartofii sunt copţi. Întoarce-i o dată, la jumătatea timpului de copt.
2. Cât timp se coc cartofii, pregăteşte umplutura de carne. Într-o cratiţă care nu lipeşte, pune la încins puţin ulei. Adaugă ceapa tocată şi las-o să se înmoaie, la foc potrivit, cam 4 minute. Adaugă carnea de miel tocată şi rumeneşte-o împreună cu ceapa, având grijă să separi cât mai bine bulgăraşii de carne care se formează. Când carnea şi-a pierdut culoarea roz, toarnă în cratiţă pulpa de roşii şi supa de legume şi amestecă bine. Asezonează cu cimbrişor, sare şi piper, acoperă cratiţa cu un capac şi lasă să fremete la foc mic, timp de 15 – 20 de minute, până cand carnea s-a pătruns complet. Dă deoparte de pe foc.
3. Scoate cartofii din cuptor şi lasă-i să se răcorească puţin. Taie-i apoi în jumătate, pe lung. Scobeşte miezul cartofilor, lăsând doar un strat subţire lângă coajă, şi pune-l într-un castron. Zdrobeşte-l cu o furculiţă, adaugă
Smântâna Ardelenească Covalact de Țară şi
Unt superior Covalact de Țară, asezonează şi amestecă până când obţii un fel de piure mai consistent.
4. Pune cuptorul pe grill, la temperatura maximă. Umple jumătăţile de cartof copt, în mod egal, cu tocătura de miel. Întinde deasupra un strat zdravăn de piure. Presară caşcavalul ras.
5. Dă la cuptor cartofii umpluţi, până când caşcavalul s-a topit şi a format o crustă rumenă, iar umplutura s-a încălzit.
6. Scoate din cuptor şi serveşte cartofii fierbinţi, alături de o salată de verdeţuri de primăvară cu sos răcoritor şi acrişor de Iaurt Covalact de Țară.