Aportul produselor lactate la o viață sănătoasă și la o alimentație corespunzătoare unei vieți echilibrate este de necontestat. Organismul uman are nevoie de lapte încă de la naștere și prezența laptelui în alimentația nou-născuților îi conferă și atribute emoționale, legându-l inevitabil de iubirea și protecția oferită bebelușilor. De aceea, lactatele ocupă un loc de cinste în cultura gastronomică a fiecărei țări și sunt extrem de prețuite pentru valorile lor nutritive și pentru rolul esențial pe care îl joacă în dezvoltarea noastră, ca indivizi.
Medicii specialiști au constatat că produsele lactate oferă o mulțime de beneficii organismului: stimularea sistemului imunitar, întărirea oaselor, prevenirea obezității, hidratarea tenului sunt doar câteva dintre acestea.
Cel mai mare beneficiu al lactatelor este conținutul ridicat în calciu. Laptele este cea mai bună și cunoscută sursă de calciu, acesta fiind elementul indispensabil pentru sănătatea dinților și a oaselor, dar și în întreținerea unei mase osoase sănătoase. Dietele care includ trei căni de lapte pe zi sau echivalentul acestora în produse lactate îmbunătățesc structura osoasă a organismului. Un consum constant de lactate de-a lungul vieții poate preveni osteoporoza, o boală care se instalează odată cu înaintarea în vârstă.
Însă lactatele nu asigură doar la consolidarea sistemului osos, ci au un rol esențial și în alte activități importante ale organismului uman, precum contracția musculară, coagularea sângelui, reglarea enzimelor.
Produsele lactate, în special iaurtul și laptele lichid, conțin și un alt mineral important în dietă, și anume potasiu. Cercetări generale au indicat că potasiul din dietă, de exemplu din produsele lactate, ar putea avea un rol major în controlul presiunii arteriale.
Proteinele din lapte, pe lângă rolul de nutrient, sunt implicate în funcții biologice importante, cum ar fi transportul mineralelor și vitaminelor.
Vitamina B12, conținută și ea în lactate, este esențială pentru dezvoltarea și sănătatea sistemului nervos și are un rol important în combaterea anemiei.
Vitamina D, prezentă și ea în lapte și produse lactate, ajută la asimilarea potasiului și la fixarea calciului în oase, contribuind la menținerea unei mase osoase sănătoase.
Studii medicale recente au demonstrat că lactatele pot ajuta la scăderea în greutate și la menținerea unei greutăți normale. Un consum de 400 ml lactate zilnic poate reduce riscul de obezitate cu până la 70%, iar o dietă bogată în calciu accelerează arderea grăsimilor, favorizând menținerea unei siluete armonioase. Laptele fără grăsime are doar 80 de calorii la 250 ml.
Un alt mare beneficiu al produselor lactate fermentate constă în aportul de probiotice. Probioticele sunt culturi vii de bacterii care trăiesc în tractul nostru digestiv, jucând un rol deosebit de important în întărirea sistemului imunitar. Un aport zilnic de probiotice ajută la tratarea sau ameliorarea a numeroase afecțiuni, în special afecțiuni digestive, precum constipația sau sindromul colonului iritabil.