se încarcă...
Gogoși pufoase

Gogoși pufoase

Gata să faci gogoși pufoase, cu miez aerat și gust ca la bunica acasǎ? Cu lapte și unt bun de la Covalact, ies prea bune, prea ca la țară!

Ingrediente:

  • 500 g făină albă cernută
  • 2 ouă
  • 250 ml Lapte 3,5% grasime Covalact de Țară
  • 100 g zahăr
  • 50 g Unt 82% grasime Covalact de Țară
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Un praf de sare
  • Ulei pentru prăjit
  • Zahăr pudră pentru decor
Lapte 3,5% grăsime
Unt 82% grăsime
Lapte 3,5% grăsime
Unt 82% grăsime

Mod de preparare:

1. Activează drojdia.
Amestecă drojdia cu 1 lingură de zahăr și 3–4 linguri de lapte călduț. Lasă 10 minute, până face spumă.

2. Prepară aluatul.
Într-un bol mare, pune făina, ouăle, restul de zahăr, sarea, coaja de lămâie, drojdia activată și laptele călduț. Amestecă și frământă 10–15 minute. La final, încorporează Untul Covalact de Tara topit, puțin câte puțin. Aluatul trebuie să fie moale, dar elastic.

3. Lasă la dospit.
Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul la dospit într-un loc călduț, timp de 1 oră – până își dublează volumul.

4. Formează gogoșile.
Răstoarnă aluatul pe masa presărată cu făină. Întinde-l într-o foaie groasă de 1 cm și taie cercuri cu un pahar sau formă specială. Acoperă-le cu un prosop și mai lasă-le 15 minute să crească.

5. Prăjește gogoșile.
Încinge uleiul într-o cratiță adâncă. Prăjește gogoșile pe ambele părți până devin aurii. Scoate-le pe șervețele absorbante.

6. Pudrează cu zahăr și servește.
Cât sunt calde, tăvălește-le prin zahăr pudră. Servește-le simple sau cu dulceață, ciocolată ori smântână Covalact de Țară.

Moi, parfumate și cu gust de copilărie – gogoșile astea sunt prea pufoase şi prea gustoase!

Mai multe rețete din categoria: Desert