
Gata să coci un cozonac pufos, bine umplut și cu gust ca la bunica? Cu nucă, cacao, stafide și unt de calitate, va umple casa de miros de sărbătoare!
Ingrediente pentru aluat:
Pentru umplutură:
1. Pregătește baza de aluat.
Amestecă făina cu zahărul și sarea. Din această cantitate, oprește 150 g pentru opărire. Fierbe 400 ml de lapte cu baton de vanilie (sau esență). Oparește făina păstrată, amestecând bine, apoi adaugă 450 ml lapte rece și pasează cu blenderul vertical. Trebuie să obții o pastă vâscoasă și călduță.
2. Activează drojdia.
Lichefiază drojdia cu 1 lingură de zahăr și las-o deoparte câteva minute. Adaug-o în amestecul opărit, apoi pune gălbenușurile, coaja de citrice și amestecă bine. Lasă 15–20 minute la cald, să pornească dospirea.
3. Începe frământarea.
Toarnă maiaua peste făină și frământă până obții un aluat lipicios. Nu adăuga făină în exces. Topind untul, folosește doar partea grasă (lichidă, dar nu fierbinte) pentru a frământa aluatul timp de aproximativ o oră, adăugând treptat. Poți face pauze scurte sau frământa prin împachetări succesive.
4. Lasă aluatul la dospit.
Acoperă bolul cu folie și lasă-l la dospit 1 oră și jumătate. Apoi frământă 2–3 minute și mai lasă încă 1 oră și jumătate.
5. Prepară umplutura.
Amestecă macul cu zahărul pudră vanilat. Fierbe 150–160 ml lapte și toarnă-l peste mac, completând cu lichidul gras rămas de la unt. Amestecă până obții o cremă groasă. Adaugă aroma de rom, dacă dorești.
6. Formează cozonacii.
Unge formele de cozonac cu unt și tapetează-le cu făină. Împarte aluatul: 1500 g pentru cozonacul mare și câte 900 g pentru ceilalți doi. Împarte fiecare bucată în două, întinde-le în dreptunghiuri, adaugă umplutura, apoi presară rahat și coajă de portocală. Rulează strâns, împletește câte două rulouri și pune-le în tăvi.
7. Dospește și coace.
Lasă cozonacii la dospit în tăvi ~1 oră și 30 min. Unge-i cu ou bătut și presară semințe de susan. Coace 60 min la 160°C (cuptor electric, căldură sus-jos + ventilator). Dacă se rumenesc prea repede, acoperă cu folie de aluminiu.
8. Răcește corect.
Lasă cozonacii 30 min în formă, apoi scoate-i și mai lasă-i încă 30 min pe ștergar. După ce s-au răcit complet, se pot felia.
Pufos, cald și aromat, cozonacul cu nucǎ e felul de mâncare preferat– prea bun, prea ca la țară!