Prăjitură Albinița

Prăjitură Albinița

Gata să pregătești o prăjitură cu miere și cremă fină, ca la țară, cu ingrediente de calitate de la Covalact de Țară? Aromată și perfectă pentru orice ocazie specială sau doar pentru o pauză dulce, aceastǎ prǎjiturǎ te cucereşte de fiecare datǎ.

Ingrediente:

Foi cu miere:

  • 180 g miere
  • 180 g zahăr
  • 100 g Unt 82% grăsime Covalact de Țară
  • 17 g bicarbonat de sodiu
  • Aproximativ 100 ml Lapte 3,5% grăsime Covalact de Țară (preferabil rece)
  • 3 ouă
  • 2 fiole esență de vanilie (4 ml)
  • Între 700 și 750 g făină 000

Umplutură:

  • 400 g gem consistent (preferabil acrișor și gros)
  • 900 ml Lapte 3,5% grăsime Covalact de Țară
  • 200 g griș
  • 5-6 g sare (aproximativ o linguriță)
  • 150 g zahăr
  • 300 g Unt 82% grăsime Covalact de Țară, la temperatura camerei
  • 2 fiole esență de vanilie sau portocală (4 ml)
  • Coaja rasă de la o lămâie mică, netratată
  • Opțional: 2 linguri zeamă de lămâie

Unt 82% grăsime
Lapte 3,5% grăsime
Unt 82% grăsime
Lapte 3,5% grăsime

Mod de preparare:

  1. Pregătește crema de griș
    Toarnă Laptele Covalact de Țară într-un vas cu pereți groși și pune-l pe foc mic spre mediu. Când aproape fierbe, adaugă grișul în ploaie, amestecând continuu cu un tel, până când crema se îngroașă (aproximativ 1 minut). Adaugă zahărul și încorporează-l bine. Transferă crema într-un castron adânc și las-o să se răcească complet la frigider.
  2. Prepară foile cu miere
    Preîncălzește cuptorul la 200°C, căldură sus-jos, fără ventilator. Pregătește tava tapetată cu hârtie de copt.Într-o crăticioară, pune mierea, zahărul, untul și bicarbonatul de sodiu. Pune pe foc mare și amestecă constant până când amestecul devine ușor caramelizat și cremos. Toarnă imediat amestecul în castronul pentru aluat și adaugă laptele rece pentru a opri coacerea.

    Adaugă treptat făina și esența de vanilie, amestecând până obții un aluat moale, ușor lipicios la suprafață, dar maleabil (eu am folosit 720 g făină). Împarte aluatul în 4 părți egale.

  3. Întinde și coace foile
    Pe o suprafață curată, pune două folii alimentare suprapuse. Pune o bucată de aluat și întinde cu sucitorul o foaie foarte subțire, puțin mai mare decât tava. Pune hârtie de copt peste foaie, întoarce totul și dezlipește folia alimentară de pe aluat. Înțeapă foaia cu o rola sau furculiță și așaz-o în tavă. Taie marginile în exces.Coace fiecare foaie 5-6 minute la 200°C, până devine ușor aurie. Scoate foaia coaptă și continuă cu următoarea, fără să aștepți să se răcească tava.
  4. Finalizează crema
    Scoate crema de griș rece din frigider și mixeaz-o treptat cu Untul moale Covalact de Țară. Crema va deveni fină și omogenă. Adaugă coaja rasă de lămâie, esența și, dacă dorești, zeama de lămâie. Dacă mai dorești, mai poți adăuga puțină miere pentru un gust dulce echilibrat.
  5. Asamblează prăjitura
    În tavă, pune o foaie de prăjitură, jumătate din crema de griș, o altă foaie, apoi gemul consistent, încă o foaie, restul de cremă și încheie cu ultima foaie, cea mai frumoasă, pentru aspect. Acoperă prăjitura cu folie și dă-o la rece cel puțin 24 de ore.
  6. Porționează și servește
    Taie marginile prăjiturii care sunt mai groase și porționează după preferință, în 24 de bucăți mari sau mai multe mini prăjituri.

Prea bună, cu miere și cremă fină, prăjitura Albinița e gustul copilăriei și al sărbătorilor, cu ingrediente autentice Covalact de Țară! Poftă bună!

Mai multe rețete din categoria: Desert