
Gata să pregătești o porție de minciunele pufoase, rumene și fragede, ca la bunica acasă?
1. Pregătește aluatul
Într-un bol încăpător, pune făina, sarea, praful de copt și zahărul vanilat. Amestecă bine, apoi adaugă oul, untul topit (dar nu fierbinte) și chefirul Covalact de Țară. Amestecă cu o lingură de lemn până ce aluatul începe să se lege.
2. Frământă și lasă la odihnit
Răstoarnă aluatul pe masă și frământă-l rapid, doar cât să se omogenizeze (cam 30 de secunde). Nu-l lucra prea mult! Acoperă-l și lasă-l să se odihnească 10 minute.
3. Întinde și taie minciunelele
Presară făină pe masă și întinde aluatul într-o foaie groasă de 0,5–1 cm. Taie fâșii late de 6 cm, apoi în romburi. Crestează mijlocul fiecărui romb și trece un colț prin crestătură. Dacă vrei, poți face și gogoși rotunde, cu paharul.
4. Lasă-le să se usuce puțin
După ce le-ai modelat, lasă minciunelele 10 minute la aer. Așa se usucă puțin la suprafață și nu absorb mult ulei la prăjit.
5. Prăjește-le rumene
Încinge uleiul la foc mediu, suficient cât gogoșile să plutească. Testează cu o bucățică de aluat: dacă se rumenește ușor, e gata. Prăjește gogoșile 2 minute pe fiecare parte, fără să le înghesui în tigaie.
Minciunelele ies rumene, fragede și numai bune de savurat lângă un pahar de chefir prea bun, prea ca la țară!