
Gata să pregătești o plăcintă sărată, cu foi rumenite și umplutură cremoasă cu spanac? Merge la prânz sau la pachet sau cu o sticla mare de sana sau de chefir.
Pentru umplutură:
Pentru foi sau asamblare:
1. Călește spanacul.
Dacă folosești spanac proaspăt, opărește-l rapid în apă cu sare, apoi toacă-l grosier. Dacă e congelat, lasă-l la scurs bine. Într-o tigaie, călește ceapa în puțin ulei, apoi adaugă spanacul pentru 2-3 minute, doar cât să-și elibereze aroma.
2. Prepară umplutura.
Într-un bol mare, amestecă spanacul călit cu Brânza de vaci Covalact de Țară, Smântâna Ardelenească 15%, ouăle, sare, piper și un praf de nucșoară. Umplutura trebuie să fie cremoasă și legată.
3. Asamblează plăcinta.
Unge o tavă cu unt topit. Așază 3-4 foi de plăcintă, unse între ele cu unt. Pune jumătate din umplutură, alte 2 foi, restul de umplutură, apoi încă 3-4 foi unse deasupra. Rulează marginile spre interior, dacă e cazul.
4. Coace până devine rumenă.
Unge plăcinta cu ou bătut și pune-o în cuptorul preîncălzit la 180°C. Coace timp de 35–40 de minute, până se rumenește frumos și miroase a „acasă”.
Taie-o cât e caldă sau las-o la răcit pentru un gust mai bine așezat. Plină de verdeață și brânză gustoasǎ, aceastǎ plǎcintǎ e sățioasă, ușor de făcut și prea bună, prea ca la țară!