Plăcintă cu brânză și spanac

Plăcintă cu brânză și spanac

Gata să pregătești o plăcintă sărată, cu foi rumenite și umplutură cremoasă cu spanac? Merge la prânz sau la pachet sau cu o sticla mare de sana sau de chefir.

Ingrediente:

Pentru umplutură:

  • 500 g spanac proaspăt sau congelat (bine scurs)
  • 400 g Brânză de vaci 6% grăsime Covalact de Țară
  • 2 linguri Smântână Ardelenească 15% grăsime Covalact de Țară
  • 3 ouă
  • 1 ceapă mică, tocată fin (opțional)
  • 1 lingură ulei
  • Sare, piper, nucșoară (după gust)

Pentru foi sau asamblare:

  • 1 pachet foi de plăcintă din comerț (sau foi de casă, dacă preferi)
  • 80 g Unt Covalact de Țară 82% grăsime – topit, pentru uns foile
  • 1 ou pentru uns deasupra
Unt 82% grăsime
Smântână Ardelenească
Brânza de Vaci 6% grăsime
Unt 82% grăsime
Smântână Ardelenească
Brânza de Vaci 6% grăsime

Mod de preparare:

1. Călește spanacul.
Dacă folosești spanac proaspăt, opărește-l rapid în apă cu sare, apoi toacă-l grosier. Dacă e congelat, lasă-l la scurs bine. Într-o tigaie, călește ceapa în puțin ulei, apoi adaugă spanacul pentru 2-3 minute, doar cât să-și elibereze aroma.
2. Prepară umplutura.
Într-un bol mare, amestecă spanacul călit cu Brânza de vaci Covalact de Țară, Smântâna Ardelenească 15%, ouăle, sare, piper și un praf de nucșoară. Umplutura trebuie să fie cremoasă și legată.
3. Asamblează plăcinta.
Unge o tavă cu unt topit. Așază 3-4 foi de plăcintă, unse între ele cu unt. Pune jumătate din umplutură, alte 2 foi, restul de umplutură, apoi încă 3-4 foi unse deasupra. Rulează marginile spre interior, dacă e cazul.
4. Coace până devine rumenă.
Unge plăcinta cu ou bătut și pune-o în cuptorul preîncălzit la 180°C. Coace timp de 35–40 de minute, până se rumenește frumos și miroase a „acasă”.

Taie-o cât e caldă sau las-o la răcit pentru un gust mai bine așezat. Plină de verdeață și brânză gustoasǎ, aceastǎ plǎcintǎ e sățioasă, ușor de făcut și prea bună, prea ca la țară!

Mai multe rețete din categoria: Gustare