Când să consumi lactate?

Lactatele nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică, deoarece ele sunt principala sursă de calciu. Aportul insuficient al acestui mineral poate provoca tulburări de creștere și dezvoltare la copii, îmbolnăviri serioase și risc ridicat de fracturi osoase la adulți și vârstnici.

Momentul ideal de consum:

  • Laptele se consumă de regulă la micul dejun sau înainte de culcare. Dată fiind varietatea sortimentelor, iaurturile pot fi consumate oricând pe parcursul zilei, fie în cadrul meselor principale, fie ca gustări între mese.
  • Pentru o gustare între mese sau pentru micul dejun, o masă frugală și ușor de servit, la serviciu, sau o cină săracă în calorii, se recomandă brânzeturile proaspete (nematurate).

Brânzeturile sunt unele dintre cele mai bune surse de calciu și sunt recomandate în special copiilor și adolescenților pentru întărirea sistemului osos. De asemenea, brânzeturile sunt benefice și vârstnicilor pentru prevenirea osteoporozei. Calciul se asimilează mai bine din brânzeturi decât din lapte. De exemplu, în 100 g de brânză proaspătă de vaci se găsesc 90 mg de calciu.

Laptele este un aliment important în combaterea obezității. Un consum de 400 ml de lactate zilnic poate reduce riscul de obezitate cu până la 70%, iar o dietă bogată în calciu accelerează arderea grăsimilor, favorizând menținerea unei siluete armonioase. În plus, laptele cu conținut scăzut de grăsimi este un aliment care nu trebuie să lipsească din alimentația celor care doresc să piardă câteva kilograme, fiind o gustare ideală în regimurile sărace în calorii și putând fi servit între mese.

Pentru a preveni osteoporoza, consumul constant de lactate trebuie însoțit de un regim echilibrat, dar bogat în calciu și vitamina D, de sport, de renunțarea la fumat și de limitarea consumului de alcool. Bineînțeles, vizitele anuale la doctor trebuie să includă și analize ale densității osoase, mai ales după menopauză.

Pentru mai multe detalii legate de beneficiile consumului de lactate sau modul în care lactatele pot contribui la asigurarea unei diete variate, vă puteți adresa unui nutriționist.